Slapeloosheid: 10 slaaptips om beter in slaap te vallen

Slapeloosheid

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Slapeloosheid! Heb je moeite om ‘s nachts beter in slaap te vallen? Of word je rond middernacht wakker en staar je vervolgens uren naar het plafond?

Klinkt dit je bekend in de oren, dan ben je misschien op zoek naar slaaptips om beter in slaap te vallen.

Want een goede nachtrust is net zo belangrijk als regelmatig sporten en een gezonde levensstijl. In dit artikel vind je 10 tips om ‘s nachts beter te slapen en vind je de heilige graal als het om slapen gaat!

Wil jij gegarandeerd af van slapeloosheid of andere slaapproblemen? Lees mijn ervaring met het Perfect Slapen in 7 stappen en ontvang een geliefd slaapcadeau voor jezelf!

Via deze link navigeer je naar de review!

Inhoudsopgave

Nadelen van slapeloosheid

Slecht slapen heeft een aantal nadelen. Als je slecht slaapt, minder dan 4 – 5 uur per dag, dan gebeurt er van alles met het functioneren van je lijf. 

Slecht slapen kan je leven totaal veranderen. Onderzoek laat zien dat een slechte nachtrust negatieve impact heeft op je hormonen, dagelijkse prestaties en hersenactiviteit. 

Dit betekent dat je bijvoorbeeld lijdt aan concentratieverlies op het werk, sneller chagrijnig bent of elke hoest en verkoudheid oppakt die in je omgeving rondgaat.

Immers slaapverstoring werd vroeger niet zomaar gebruikt als marteling!

Bovendien kan slapeloosheid zorgen voor gewichtstoename. Diverse studies tonen aan dat slaapverlies je glucosetolerantie en insulinegevoeligheid vermindert.

Hierdoor zou slecht slapen kunnen lijden tot een toename in honger en eetlust. Kort gezegd bestaat er een verband tussen weinig slaap en overgewicht. 

Om ook jouw nachtrust te verbeteren hebben we een lijst met tips samengesteld. Want worstel jij iedere avond met slapeloosheid of heb je simpelweg een aantal slaaptips nodig?

Lees dan vooral verder want hier komen onze 10 wetenschappelijk onderbouwde tips om beter in slaap te vallen.

Slaaptips om beter in slaap te vallen

Simpel gezegd wil iedereen slapen als een engeltje. Want goed slapen is belangrijk voor het dagelijks functioneren. Daarom hieronder 10 tips die je helpen om heerlijk in slaap te vallen!

Tip 1: Maak het jezelf comfortabel

Waarschijnlijk is je bed niet de primaire oorzaak van slapeloosheid of andere slaapproblemen. Toch kan een comfortabele slaapuitrusting zeker bijdragen om beter in slaap te vallen.

Onze tip: zorg voor een passend kussen en matras! Dus een hoofdondersteuning geschikt voor jouw slaaptype en een matras die je lichaam voldoende ondersteunt, maar tegelijkertijd ook lekker ligt. 

Daarbij een fris dekbedovertrek kan je slaap al flink bevorderen. Hang deze bijvoorbeeld een middagje buiten!

Tip 2: Houd je slaapkamer donker

Ook licht heeft invloed op hoe gemakkelijk we in slaap vallen. Onze tip: verwijder of bedek alle onnodige lichtbronnen uit je slaapkamer. Denk hierbij aan digitale wekkers, nachtlampjes, laptops en andere elektrische apparaten. 

Bovendien krijgen hersenen een seintje dat ze melatonine moeten aanmaken zodra het donker wordt. Dus zorg voor een donkere kamer zodat je lichaam overgaat op slaapmodus.

Tip 3: Stop met piekeren

Iedereen piekert wel eens. Daar is opzicht niks mis mee. Maar zodra het je slaap beïnvloedt, is dit gewoon ontzettend irritant.

Onze derde tip: zet je dwalende gedachte op papier! Maak bijvoorbeeld een lijstje waar je alles opschrijft. Want door gedachten op papier te zetten, verdwijnen ze sneller uit je hoofd. Op die manier val je dus eerder in slaap. 

Ben jij overigens op zoek naar een handige manier om wat meer rust te creëren in jouw leven? Ons artikel over Mindfulness oefeningen kan je ongetwijfeld daarbij helpen.

Tip 4: Omarm frisse lucht

Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer. Onze tip: zet je raam ‘s nachts op kierstand. Op die manier stroomt er voldoende zuurstof je kamer binnen. Waardoor je direct al stukken beter slaapt!

Slaap je namelijk met een gesloten raam. Dan zal het zuurstofgehalte in je slaapkamer dalen. Wat je slaap over het algemeen niet ten goede zal doen. 

Probeer ook de kamertemperatuur op ongeveer 15 à 17 graden Celsius te houden. En laat zoveel mogelijk ‘s nachts de verwarming uit!

Tip 5: Ontspan jezelf

Een goede nachtrust begint bij jezelf. Ontspan je lichaam ruim een uur voordat je gaat slapen. Vermijd zoveel mogelijk tv-programma’s, films en series met actie of geweld.

In plaats daarvan kun je het best onder het genot van een kopje (gember) thee een boek lezen. Of begin met mediteren voor wat extra ontspanning om slapeloosheid de baas te worden.

Tip 6: Vermijd ‘late night snacken’

Eerlijk is eerlijk. Iedereen houdt van snacken. Alleen het laatste dat je wilt vlak voor het slapen gaan is een verhoogde bloedsuikerspiegel. Want ‘s nachts wakker liggen van de energie, is geen pretje.

Onze tip: probeer na 20:00 uur koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Kies in plaats daarvan voor noten, zure kersen, bananen, een gekookt eitje of een glas warme melk. 

Tip 7: Luister naar rustgevende muziek

Onze tip: luister voor het slapen gaan naar ontspannende of rustgevende muziek. Bepaalde muzieksoorten zorgen voor de opwekking van trage hersengolven. Dit bevordert het slaperige gevoel!

Tip 8: Sport overdag

Wist je dat sporten vlak voor het slapen kan leiden tot slapeloosheid? Tijdens het sporten maakt je lichaam adrenaline en cortisol vrij. Dit werkt averechts! Je krijgt juist energie dan dat je ontspant.

Onze tip: sport in de vroege/middag uurtjes! Wanneer je ‘s ochtends sport zal je lichaam in de avond volledig tot rust zijn gekomen. Je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur dalen na het sporten tot een laag niveau. Waardoor je dus gemakkelijker in slaap valt.

Tip 9: Gebruik de 4-7-8 techniek voor slapeloosheid

De 4-7-8 techniek is een ademhalingspatroon wat mensen helpt om in slaap te vallen. Het is een methode waarbij je diep en ritmisch ademhaalt. Je concentreert je op een lange, diepe ademhaling in en uit om zo je ontspanning te bevorderen. 

Tip 10: Routine

Om slapeloosheid te bestrijden kun je beter niet afwijken van je dagelijkse routines. Wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest op een vrijdagavond tot die in de nacht op stap te gaan . Zal je slaappatroon worden doorbroken.

Onze tip: houd ook in het weekend vast aan je wekelijkse routines!

Beter slapen in 7 stappen

Beter slapen in 7 stappen. Het boek om eens en voor altijd af te rekenen met slapeloosheid zonder medicatie. Met deze wetenschappelijk onderbouwde methode leer je simpele technieken om beter in slaap te vallen. 

Perfect Slapen in 7 Stappen
Dankzij deze unieke methode geniet je binnenkort weer van een betere nachtrust, meer energie en levenslust.

Maandenlang had ik te maken met een slechte nachtrust. Het leek alsof er geen einde kwam aan mijn slapeloze nachtmerrie. Uit nieuwsgierigheid en radeloosheid besloot ik het boek beter slapen in 7 stappen te kopen.

Sindsdien sta ik op met een uitgerust gevoel en voel me herboren. Ik kan iedereen met slapeloze nachten aanraden dit boek eens uit te proberen. Voor mij een van de beste aankopen sinds jaren!

Middelen tegen slapeloosheid

Naast de bovenstaande tips tegen slapeloosheid, zijn er voldoende middelen beschikbaar die je helpen om in slaap te vallen. We zetten de meest effectieve voor je op een rij:

Slaapmaskers: een slaapmasker sluit je ogen af tegen fel licht. Waardoor je beter zult slapen.

Melatonine: melatonine is een slaaphormoon. Het speelt een grote rol in ons slaapritme. Hierdoor word je slaperig zodra het donker wordt.

Slaapoordopjes: oordopjes sluiten je oren af tegen irritante geluiden. Zo kom je volledig tot rust en slaap je beter.

Tryptofaan: L-tryptofaan is een essentiële bouwstof voor het slaaphormoon. Het aminozuur wordt omgezet in melatonine, serotonine en vitamine B3.

Thee: een kopje cafeïne vrije op basis van natuurlijke bloemen. Neem een kopje passiebloem thee met kamille, munt of lavendel om tot rust te komen.

Slapeloosheid

Slapeloosheid willen we het liefst verbannen uit ons leven. Heb je hier vaker last van, dan is mijn beste tip: probeer het beter slapen in 7 stappen boek. Het zal directe je slaap bevorderen.

Heb je vragen over een van onze tips? Of wil je graag meer weten over dit onderwerp? Laat een reactie achter en we proberen zo snel mogelijk te reageren. Welterusten!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs