Gedachtebeheersing: De eerste stap naar mentale ontwikkeling

Gedachtebeheersing

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Om je geest te ontwikkelen, is het belangrijk om eerst controle te hebben over je gedachten. Dit kan bereikt worden door middel van gedachtebeheersing, gedachtediscipline en beheersing van gedachten. Een effectieve manier om dit te bereiken is door te gaan zitten of liggen, ontspannen en je gedachten gedurende vijf minuten te observeren.

In het begin zullen dagelijkse zorgen en werkgerelateerde gedachten je overspoelen. Het is belangrijk om deze stroom van gedachten te observeren als een stille waarnemer, zonder erin verstrikt te raken.

Het is normaal dat deze oefening moeilijk kan zijn, afhankelijk van je situatie en geestelijke toestand. Om vermoeidheid te voorkomen, kan je je gezicht en bovenlichaam met koud water besprenkelen of diep ademhalen voor de oefening.

Een stappenplan voor het controleren van je gedachten

Deze oefening moet dagelijks worden herhaald, beginnend met vijf minuten en elke dag met een minuut verlengen tot je in staat bent om je gedachten gedurende minstens tien minuten te observeren en beheersen.

Het is belangrijk om deze oefening zorgvuldig en bewust te doen, en niet te haasten. Het doel van deze oefening is om controle te krijgen over je gedachten voordat je begint met mentale ontwikkeling. Het is een belangrijke eerste stap die essentieel is voor verdere vooruitgang.

Gedachtebeheersing

Benodigde tijd: 5 minuten.

Gedachtebeheersing is een belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling en kan helpen om stress te verminderen, focus te verbeteren en creativiteit te vergroten. Hieronder volgt een stappenplan om je te helpen bij het beheersen van je gedachten.

 1. Zoek een rustige en comfortabele plek

  Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Kies een comfortabele stoel of ga op een bank of bed liggen.

 2. Ontspan je lichaam

  Ontspan je hele lichaam, adem diep in en uit en focus je aandacht op je ademhaling. Laat alle spanning en stress los en voel jezelf steeds meer ontspannen.

 3. Sluit je ogen en observeer je gedachten

  Sluit je ogen en observeer je gedachten gedurende vijf minuten. Maak een poging om deze gedachten te onthouden. In het begin zullen gedachten die betrekking hebben op zaken van het dagelijks leven, professioneel of werkgerelateerd zaken, zorgen enz. je overspoelen.

 4. Word een stille waarnemer

  Probeer een stille waarnemer te zijn van je gedachten, volledig vrij en onafhankelijk. Val niet in slaap tijdens deze oefening en observeer je gedachten aandachtig.

 5. Voorkom vermoeidheid en slaperigheid

  Om vermoeidheid te voorkomen en te overwinnen en slaperigheid kun je een paar keer diep ademhalen voordat je met je oefening begint. Ook een bodyscan meditatie kan je alert houden.

 6. Bouw de oefening op

  Oefen deze gedachtebeheersingsoefening ’s ochtends en ’s avonds, beginnend met vijf minuten. Verleng elke dag de oefening met één minuut, zodat je binnen een week je gedachten kunt observeren en beheersen voor minstens tien minuten. Uiteraard zonder de minste of geringste afleiding.

 7. Wees gewetensvol en individueel

  Wees in alles gewetensvol; het heeft geen zin om deze oefening te doen in haast. De ontwikkeling van ieder mens is individueel. Mag in geen geval je gaat door naar de volgende oefening totdat je het heden volledig onder de knie hebt een.

 8. Oefen geduld en consistentie

  Gedachtebeheersing is een vaardigheid die tijd en consistentie vergt om te ontwikkelen. Wees geduldig en blijf de oefening regelmatig uitvoeren om de vruchten van je inspanningen te plukken.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs