Ken je die sportinterviews waarbij de journalist voor de wedstrijd vraagt aan de atleten; ben je zenuwachtig? Vrijwel elke topsporter zal deze vraag ongeveer hetzelfde beantwoorden. Namelijk dat ze zich eerder opgewonden voelen of een gevoel van gezonde spanning ervaren.
Dit is natuurlijk niet voor iedereen even makkelijk om te zeggen. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om je onderbewustzijn te beïnvloeden zodat je minder gespannen bent. Hieronder vind je enkele tips en praktische advies om te leren omgaan met zenuwachtigheid.
Kenmerken van gespannenheid
Als je bedenkt dat de kenmerken van gespannenheid of nervositeit in zowel je lichaam, gevoel alsook je gedachten tot uiting komen. Namelijk je krijgt klamme handen, je hart begint sneller te kloppen en je denkt aan de nabije toekomst.
Dit is vergelijkbaar met de kenmerken van gezonde spanning. Hierbij krijgt je doorgaans namelijk ook klamme handen, je hart klopt sneller en je denkt aan wat de toekomst zal brengen. Het kan dus vrij lastig zijn om deze kenmerken van elkaar te onderscheiden.
Ervaren topsporters interpreteren dezelfde kenmerken als gezonde spanning, terwijl andere mensen in precies dezelfde situatie zich eerder onrustig of gespannen zullen voelen. De manier waarop we reageren heeft te maken met hoe ons onderbewustzijn is geprogrammeerd.
Omgaan met zenuwachtigheid
Zenuwachtigheid kan een vervelend gevoel zijn waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Of het nu gaat om een belangrijk examen, een sollicitatiegesprek, of een presentatie, dat gespannen gevoel komt binnen no-time aan de oppervlakte drijven. Gelukkig zijn er manieren om met zenuwen om te gaan die we hieronder zullen bespreken.
- Stress symptomen op tijd herkennen & verminderen
- 5 onmisbare dingen voor een geslaagde sapkuur
- Zelfvertrouwen vergroten oefeningen & tips
- Maaltijdbox bestellen? Zo maak je de beste keuze!
- Oneiro Kachel review: je geld waard of niet?
Reactie van je lichaam
Probeer eerst bij jezelf te erkennen dat het normaal is om zenuwachtig te zijn. Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam op stressvolle situaties en kan zelfs van levensbelang zijn om jezelf tijdens deze momenten scherp en alert te houden. Het is dus oké om zenuwen te voelen, het betekent niet dat er iets mis is met je.
Goede voorbereiding
Daarnaast is een goede voorbereiding altijd een goed plan. Door jezelf voor te bereiden op de situatie waar je zenuwachtig voor bent, kun je meer zekerheid creëren en beter voorbereid zijn op wat er komen gaat. Bijvoorbeeld door het vooraf oefenen van een presentatie of het maken van aantekeningen.
Ontspanningsoefeningen
Als je minder zenuwen wilt voelen tijdens spannende momenten, kan het helpen om ontspanningsoefeningen te doen. Dit helpt je lichaam en geest te relaxen, zodat je meer op je gemak bent en beter kunt concentreren op de taak die voor je ligt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Yoga
- Qigong
- Meditatie
Positieve gedachten
Afsluitend kan het bijvoorbeeld ook helpen om jezelf te concentreren op positieve gedachten. Door jezelf positieve gedachten en affirmaties te geven, kun je zenuwen en gespannenheid beter controleren zodat je meer op je gemak bent. Dit kan bijvoorbeeld door tegen jezelf te zeggen:
“Ik kan dit”
of
“Ik ben goed voorbereid”.
Het is van belang om te onthouden dat zenuwen vanzelf weer overgaan. Het is een onrustig, maar tijdelijk gevoel dat we allemaal wel eens ervaren. Zenuwen kunnen namelijk niet eeuwig duren. Door deze gedachte in je hoofd te houden, zul je merken dat je vrij snel bent verlost van dit onrustige gevoel.