Zelf ice tea maken! Een verfrissend zomers drankje

Zelf ice tea maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Op de redactie van Happygoodies.nl houden we doorgaans wel van een smaakvol cadeautje! Zeker als de temperatuur buiten een ongekend hoogtepunt lijkt te bereiken, biedt een verfrissende traktatie vaak de beste oplossing. Daarom gaan we deze keer helemaal zelf de lekkerste ice tea maken.

Naast het basisrecept vind je verder in deze blog ook direct de recepten voor ijsthee met munt, perzik, gember en rooibos. Zo ben je tijdens de volgende hittegolf altijd verzekerd van een verfrissend drankje!

Waarom zou je zelf ice tea maken?

Waarschijnlijk ben je al jarenlang bekend met de smaak van Lipton Ice Tea. De smaakbeleving van deze frisdrank valt echter in het niets vergeleken met de zelfgemaakt ice tea, die we hieronder aan jullie presenteren.

In onze keuken zorgt het volgende rijtje met ijsthee recepten eigenlijk altijd wel voor een ultieme smaaksensatie! Naast onderstaande recept bestaan er natuurlijk ook genoeg andere manieren om zelf ijsthee te maken. Het is dus maar net welke smaak jou gelukkig maakt

Ijsthee zelf maken

Welke theesoorten kun je gebruiken?

De lekkerste en meest verfrissende ijsthee kun je binnen no-time zelf maken. Je hebt hiervoor slechts enkele ingrediënten nodig, maar kunt uiteraard helemaal los gaan met extra smaakmakers. Vrijwel alle ingrediënten kun je doorgaans in elke supermarkt wel ergens vinden.

Onze zelfgemaakte ijsthee begint altijd met een zogeheten basis theesoort. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de bekende English Blend of een groene theesoort, dan zit je vaak al redelijk goed. Groene thee kun je trouwens ook prima drinken om wat extra gewicht te verliezen. In deze blogpost vind je hier meer over!

Laat je creatieve geest echter de vrije loop, want er bestaan tegenwoordig ontelbare soorten thee. Beperk je dus zeker niet tot de gebruikelijke varianten. In principe is elke theesoort prima geschikt om zelf ice tea van te maken!

Lees ook:

Basisrecept om zelf ice tea te maken

Benodigde tijd: 15 minuten.

Om zelf ice tea te maken heb je doorgaans zo’n 15 a 20 min nodig. Voordat je kunt spreken van échte ijsthee is het natuurlijk ook belangrijk dat je de thee minimaal 60 min. laat afkoelen in de koelkast.

Voor dit basis ijsthee recept gebruiken wij de thee van Pickwick genaamd ‘Joy of Tea Berry Dreams’. De rest van het recept en de bijhorende ingrediënten vind je hieronder!

Ingrediënten:

– 1 pakje thee (eigen keuze)
– 1 á 2 citroen / limoen
– Honing
– Witte basterdsuiker
– Zout (héél klein beetje)

Extra’s:

– Paar blaadjes pepermunt
– Klein stukje gember
– Dungesneden plakjes perziken
– Rooibos

 1. Breng ongeveer 3 – 5 liter water aan de kook

  Afhankelijk van de hoeveelheid ice tea die je wilt maken, breng je met de waterkoker of grote kookpan ongeveer 3 tot 5 liter water aan de kook.

 2. Voeg gewenste aantal theezakjes toe

  Vervolgens haal je de pan van het vuur af en voeg je de gewenste hoeveelheid theezakjes toe. Wij gebruiken per liter ongeveer 2 á 3 theezakjes.

 3. Laat de thee ongeveer 15 min. trekken

  Laat de thee nu zo’n 15 min. trekken. Wil je liever een sterkere ice tea maken? Voeg dan nog één extra theezakje toe, of laat de thee langer trekken.

 4. Voeg de rest van ingrediënten toe

  Op dit moment kun je honing, witte basterdsuiker en citroen toevoegen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, kun je de citroen doorsnijden en aan je thee toevoegen. Wil je meer citroensmaak? Dan kun je het de citroen ook eerst uitpersen boven de pan en vervolgens pas toevoegen.

 5. Breng de zelfgemaakte ice tea op smaak

  Voordat de thee in de koelkast verdwijnt, is het van belang dat de smaak in balans wordt gebracht. Probeer tussendoor natuurlijk ook zoveel mogelijk te proeven. Een héél klein snufje zout zorgt vaak voor een flinke smaakexplosie. Pas wel op met de hoeveelheden en probeer tussendoor ook altijd even te proeven.

 6. Laat de thee afkoelen en zeef ingrediënten eruit

  Op dit moment heb je natuurlijk nog geen zelfgemaakte ice tea. Zeef de extra smaakmakers eruit en laat de thee vervolgens afkoelen. Zorg ervoor dat de thee goed is afgedekt, anders loop je de kans dat er bijvoorbeeld fruitvliegjes of andere kleine beestjes van gaan snoepen.

 7. Zet de thee in de koelkast

  Zodra je thee redelijk is afgekoeld, schenk je het zelfgemaakte brouwsel in schone glazen flesjes (liefst met draaidop). Zet de flesjes met dop in de koelkast om verder af te koelen.

 8. Geniet van je zelfgemaakte ice tea

  Zodra de thee is afgekoeld schenk je hem in je favoriete glas, haal wat ijsklontjes uit de vriezer en voeg eventueel nog een schijfje citroen toe! Enjoy!

Zoete ice tea maken met perzik

Zodra je de sensationele smaak van zelfgemaakte ice tea hebt geproefd, wil je méér! Onderstaande toevoeging zorgt voor een heerlijk zoete ice tea smaak met een subtiele hint van perzik en citroen.

Als extraatje voeg je bij stap vier van het basisrecept 1 á 2 in plakjes gesneden perziken toe. Met een klein keukenmesje kun je kleine plakjes van de perzik afsnijden totdat je de pit hebt bereikt. Ook deze kun je natuurlijk toevoegen, maar dat hoeft niet!

Frisse zelfgemaakte ijsthee met munt

Voeg ook eens wat verse pepermuntblaadjes toe aan je zelfgemaakt ice tea. Zo geef je de smaak van je thee net wat meer karakter. Pas wel op met de hoeveelheid munt die je wilt toevoegen. De muntsmaak kan namelijk de rest van je ingrediënten al vrij snel gaan overheersen.

Probeer daarom vooral niet te veel muntblaadjes aan je zomerse drankje toe te voegen. Meestal zijn slechts enkele blaadjes al ruim voldoende voor een paar liter zelfgemaakte ice tea.

Stel nou dat je liever toch een ijsthee wilt maken met wat meer muntsmaak. Dan kun je natuurlijk ook gewoon een lekkere pepermuntthee als basis gebruiken.

Deze theesoort gebruiken wij bijvoorbeeld regelmatig om zelf ice tea van te maken. Een verfrissende smaak bestaande uit een blend van pepermunt, groene munt en veldmunt.

Krachtige ice tea met gembersmaak

Gember is het perfecte ingrediënt voor iedereen die net wat meer spice wilt toevoegen aan de zelfgemaakt ice tea. Je kunt gember als extra smaakmaker gebruiken, door bijvoorbeeld een paar dunne plakjes aan je brouwsel toe te voegen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen om zelf gemberthee te maken en deze vervolgens als basis te gebruiken voor je zelfgemaakte ijsthee. Pas wel op met hoeveelheid gember die je gebruikt.

Vooral als je de gember gaat raspen in plaats van snijden, zul je merken dat de smaak van je ijsthee steeds krachtiger wordt.

Zachte zomerse ijsthee met rooibos

Één van de absolute toppers blijft toch wel deze zachte zomerse ijsthee met rooibos. In dit geval gebruiken wij deze verassend lekkere rooibosthee van Pickwick als basis voor onze zelfgemaakt ice tea met rooibos.

Vooral de subtiele hint van vanille geeft de uiteindelijke smaak een extra dimensie. Probeer zelf natuurlijk ook gewoon te experimenteren met verschillende theesoorten.

Je zult verbaasd opkijken hoeveel verassend lekkere soorten je tegenwoordig allemaal kunt vinden.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs