Als je een bruisend drankje zoekt boordevol gezonde ingrediënten om je lichaam een boost te geven en je darmflora te versterken. Dan willen we je kennis laten maken met het sprankelende waterkefir. In deze blog ga je zelf waterkefir maken op basis van een interessante voorbereiding.
Bekijk waterkefir als een huid zuiverend drankje dat je lichaam voorziet van energie en vitaminen. Dit artikel is een eenvoudige gids om je te assisteren bij de voorbereiding en het maken van waterkefir. Je kunt alle praktische informatie van dit magische drankje hieronder vinden waarbij we precies uitleggen wat je allemaal kunt verwachten.
Detoxen met thee is de manier om je lichaam te reinigen. Wil je de power van detox thee ontdekken? Dat kan via deze link.
Inhoudsopgave
Wat is waterkefir?
Je kunt waterkefir zien als een probiotische, koolzuurhoudende en gefermenteerde drank. De smaak kun je vergelijken met limonade, maar dan stukken milder. Als je van kombucha of kefirmelk hebt gehoord, dan zit je al op het juiste spoor. Deze aloholvrije drank groeit momenteel flink in populariteit en staat bekend om zijn genezende eigenschappen, natuurlijke bruis en indrukwekkende smaken.
Waterkefir maak je door waterkefirkorrels in zoet water te weken. Als beginner denk je dan misschien aan de ingrediënten tarwe of gerst. Dat klinkt natuurlijk voor de hand liggend, maar het ligt net iets anders. Als je deze kefir korrels toevoegt aan water, verandert het in een bruisend drankje. Ze lijken namelijk qua functies op de SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) waarmee je kombucha maakt.
Deze laatst genoemde is een gefermenteerd drankje dat je met levende waterkefir maakt. Elk korreltje groeit in een cactusplant en daarom is het een zuivelvrij product en geheel vrij van gluten.
Heb je toevallig last van een vitamine D tekort? In deze blog leggen we uit hoe belangrijk vitamine D voor je lichaam is.
Waar is waterkefir goed voor
Waterkefir zit vol met nuttige probiotica die je darmen en gezondheid verbeteren. Deze krachtige korrels kunnen de symptomen van kanker voorkomen. Een bekend alternatief van zo’n reinigende bacterie is yoghurt. In yoghurt zitten veel goede bacteriën die kunnen helpen bij darmproblemen. Alleen in kefir zitten meerdere bacteriën en gisten waardoor het een beter geneesmiddel is voor het menselijk lichaam. Net als het op tijd herkennen en voorkomen van stress je gezondheid verbetert.
Uit onderzoek blijkt dat er in kefirkorrels ongeveer 56 verschillende micro-organisme en giststammen zitten. Samen helpen ze om je lichaam gezond te houden en ondersteunen je immuunsysteem.
Een ademhalingsoefening help trouwens ook bij het vergroten van je weerstand. Doe iedere dag voor 10 minuten deze oefening en ervaar eindelijk wat meer rust en ontspanning in je leven.
Waterkefir maken
Je kunt waterkefir maken op verschillende manieren. De beste manier om het te maken is super simpel. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je kefir met water kunt maken.
Tevens kun je met een keto dieet je lichaam voorbereiden op de hete zomermaanden. Het is de manier om gewicht te verliezen en deze methode voorziet je van een uitgebreide receptuur, schema’s en weekmenu’s.
Wat heb je nodig?
- 2 eetlepels kefirkorrels
- 2 eetlepels suiker
- 500 – 700 ml gekookt water
- Glazen pot met deksel
- Kan of trechter
- Plastic zeef
Stap 1
Laat de suiker oplossen in een glazen pot gevuld met een klein beetje kokend water.
Stap 2
De tweede stap om water kefir te maken is misschien wel de meest belangrijke. Vul de glazen pot met het gefilterde koude water tot je in het totaal 500 – 700 ml hebt.
Controleer de temperatuur van het water door je vinger kort in de glazen pot te steken. Het bruisende drankje moet ongeveer aanvoelen als 19 – 20 graden Celsius.
Voeg de korrels en 1 tot 2 eetlepels kefir vloeistof uit een vorige portie toe. Of gebruik de vloeistof uit de bak waarin je de kefirkorrels bewaart.
Stap 3
Zet de deksel losjes op de glazen pot en zet hem op een warme plek voor ongeveer 48 uur. Je zult zien dat het water vertroebeld en de zoete smaak verliest als je het langer laat trekken. Laat de kan met waterkefir niet langer dan 48 uur staan, anders beschadig je de kracht van de granen.
Stap 4
Vervolgens zeef je het brouwsel in een kan door middel van een plastic zeef. Alle korrels belanden in de zeef en daarna doe je de zelfgemaakte kefirsap in een fles en draai je de deksel erop. Je kunt het in de koelkast bewaren of laat het brouwsel op kamertemperatuur verder gisten.
Stap 5
De bovenstaande stappen kun je nogmaals doorlopen en voeg aan het begin een scheutje citroensap toe.
Waterkefir maken tips
Je kunt waterkefir ook maken met een kleine twist. Hieronder vind je alle extra ideeën en tips om toe te voegen aan je detox drankje.
- Ruil gewoon water in voor kokoswater
- Breng op smaak met citroen en verse gember (na stap 2)
- Voeg wat vers fruit toe aan het eindproduct (na stap 4)
- Breng het gezeefde brouwsel op smaak met ongeveer 60 ml vruchtensap
2 reacties
Hallo,
Ik wil graag waterkefir gaan maken, maar ben erg gevoelig voor suiker. Is de suiker eruit als de kefir klaar is?
Hoi hoi,
Bedankt voor je berichtje. Je hebt inderdaad suiker nodig om water kefir te maken. Je kunt dit eventueel vervangen door kokoswater. Hierin zitten namelijk natuurlijke suikers verwerkt. Daarnaast is het afhankelijk van je gevoeligheid voor suiker. Als dit vrij hoog ligt, dan kan ik (kristal) suiker in ieder geval afraden.
In het eindproduct zit vrijwel geen suiker. Het is vooral nodig voor het groeiproces van de kefir. Je hoeft je geen grote te zorgen te maken, mits je niet al te gevoelig bent voor suiker. Mocht je verder nog vragen hebben, stuur gerust een mailtje!
Met vriendelijke groet,
Redactie Happy Goodies