Wat zijn chakra’s? Onze energiepunten uitgelegd!

Wat zijn chakra's

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

De bewustwording van onze 7 chakra’s is voor iedereen op aarde een spirituele ontdekkingsreis waarbij het begrip spiritualiteit een belangrijke rol speelt.

Samen vormen ze onze vitale levensenergie, ook wel ‘Prana’ genoemd in het Sanskriet. In dit artikel kom je meer te weten over de 7 Chakra’s en wat ze betekenen.

Wat zijn chakra’s?

Chakra’s zijn belangrijke energiepunten die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Ze bevinden zich precies op de middenlijn van ons lichaam en zorgen op allerlei aspecten voor onze mentale, fysieke, emotionele en spirituele balans.

Je kunt ze vergelijken met 7 ronddraaiende tandwielen, die samen zorgen voor de juiste energiebalans in lichaam, geest en ziel. Chakra’s kun je dus helemaal niet openen of sluiten. Ze raken eerder geblokkeerd of uit balans en dit kan allerlei gevolgen hebben voor je gezondheid.

Chakra’s openen, of terug in balans brengen?

Het is onmogelijk om je chakra’s te openen! Je kunt wel proberen om ze weer terug in balans te brengen. Zijn al je 7 chakra’s in evenwicht? Dan geniet je gegarandeerd van een gezond en harmonieus leven.

In plaats van je chakra’s te openen, breng je een overactieve of geblokkeerde chakra weer terug in balans. Je kun hier allerlei technieken voor gebruiken.

Het is dus maar net waar jij jezelf prettig bij voelt! Denk bijvoorbeeld aan meditatie oefeningen, mantra’s, kussens en yoga-oefeningen. We hebben ook een artikel over yoga nidra. Voor mee informatie klik je hier>>

Misschien ook interessant:

Wat betekenen de 7 chakra’s?

Hieronder vind je de betekenis van de 7 belangrijke chakra’s kort omschreven en uitgelegd. Mocht je naast deze uitleg meer willen weten over het menselijk chakra systeem? Dan is deze chakra cursus misschien wel iets voor jou!

Wortel Chakra

1. Wortel Chakra (Muladhara)

Het wortel chakra bevindt zich onderaan je wervelkolom ter hoogte van je stuitje. De rol van deze chakra is om al je energie te verbinden met de aarde.

Daarnaast zorgt de wortel chakra voor veiligheid, stabiliteit en vertrouwen in onszelf en de rest van de wereld. Dankzij dit eerste energiepunt ben je in staat om alles te geven wat je nodig hebt om te overleven.

In deze moderne tijd waarin we leven, vertaalt dat zich meestal in financiële en emotionele zekerheid. Zo ervaar je bijvoorbeeld een gevoel van voldoening en vrede als het draait om dingen als geld, veiligheid en onderdak.

Raakt je eerste chakra uit balans dan zorgt dit vaak voor gevoelens van onrust en angst. Je hebt geen vertrouwen meer in jezelf en weinig zin om hier zelf wat aan te doen.

Kleur: rood

Wat zijn chakra's?

2. Sacral Chakra (Svadhisthana)

De tweede chakra is het sacrale chakra ook wel ‘Svadhishana’ genoemd en vertaalt zich naar de levensenergie die je helpt om wat meer te genieten van je leven hier op aarde. Deze chakra bevindt zich direct onder je navel en strekt zich verder uit naar het midden.

Dit energiepunt staat voor je identiteit als mens en wat je hier allemaal mee kunt doen. Van alle 7 chakra’s is deze chakra verantwoordelijk voor het brengen van creatieve energie om je leven te verrijken.

Het is de energie die je elke keer motiveert om te genieten van datgene wat jij volbracht hebt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over projecten die je hebt afgerond, maar ook andere activiteiten zoals seks en intimiteit.

Als de sacrale chakra in balans is, zul je genieten van de leuke dingen die het leven te bieden heeft, zonder ze te overdrijven. Denk bijvoorbeeld aan dat fijne gevoel wat je krijgt van lekker eten en het ondernemen van leuke activiteiten.

Kleur: oranje

Solar Chakra

3. Solar Plexus Chakra (Manipura)

Het derde chakra is de Solar Plexus ook wel ‘Manipura’ genoemd. Deze chakra bevindt zich ter hoogte van je navel en strekt zich uit tot het midden van je borstkast.

Dit energiepunt vertaalt zich bet beste naar de ‘glanzende edelsteen’ van ons lichaam. Deze chakra staat voor onder anderen: zelfvertrouwen, identiteit en je persoonlijke kracht.

Denk maar eens aan dat bekende onderbuik gevoel, wat ieder mens vast en zeker herkent uit bepaalde situatie’s. In werkelijkheid is dit het energiepunt van je persoonlijke kracht, intuïtie en fysieke wijsheid die je kunt voelen ter hoogte van je onderbuik.

Wanneer je 3e chakra in balans is, voel je een gevoel van wijsheid, daadkracht en persoonlijke kracht.

Kleur: geel

Hart Chakra

4. Heart Chakra (Anahata)

De vierde van onze chakra’s is onze hart chakra ook wel de ‘Anahata’ chakra genoemd. Letterlijk vertaalt zich dit in ‘ongedeerd’ en versterkt het gevoel van liefde, medeleven en vriendelijkheid.

De hartchakra bevindt zich net boven je hart en het straalt uit tot aan je borstbeen en tot aan je keel. Het is de middelste van al onze 7 chakra’s en zorgt voor de verbinding tussen de hoge chakra’s en de lage chakra’s.

Als je 4e ​​chakra in balans is dan kun je net zoveel liefde voor jezelf voelen als voor iemand anders. Zelfs wanneer je bijvoorbeeld in een moeilijke situatie zit, dan kun je nog steeds het medeleven en de vriendelijkheid in anderen herkennen.

Veel mensen associëren ons hart met een gevoel van liefde, en dat is precies waar deze 4e chakra voor staat. Niet alleen liefde voor jezelf, maar ook voor anderen. Verder wordt dit vierde energiepunt in verband gebracht met aspecten als gezondheid en genezing.

Kleur: groen

Keel Chakra

5. Keel Chakra (Visshuddha)

Het 5e chakra is de keelchakra oftewel ‘Visshuddha’. Dit spirituele energiepunt staat voor je persoonlijke waarheden en de communicatie met jezelf en anderen.

Als enige van de 7 chakra’s regelt het keelchakra vooral de zuivering en reiniging van onze spirituele energie. Fysiek gezien beïnvloedt deze chakra onze mond, stembanden, nek en keel.

Stel je zit even niet lekker in je vel, of voelt je juist onwijs gelukkig, dan geeft ‘Visshuddha’ ons de kracht om dit uit te spreken. De keelchakra bevindt zich precies boven ons hart.

In balans laat deze chakra ons eerlijk, vriendelijk en liefdevol communiceren met de rest van de wereld.

Kleur: blauw

Derde Oog Chakra

6. Derde Oog Chakra (Ajna)

Ons zesde energiepunt is het voorhoofdchakra ook wel ‘Ajna’ genoemd. Dit chakra stelt je geest open voor informatie en leert je de ware zin van het leven kennen. Het is je Derde Oog en bevindt zich tussen je wenkbrauwen.

Het voorhoofdchakra in balans laat je begrip en empathie voelen voor alles wat er om je heen gebeurd. Het is min of meer het begin van je reis op weg naar spirituele ontwikkeling.

Kleur: Indigo

Kruin Chakra

7. Kruinchakra (Sahasrara)

Het 7e energiepunt is de kruinchakra oftewel Sahaswara. Dit chakra staat voor de verbinding tussen lichaam en geest.

Deze chakra bevindt zich bovenaan je hoofd en straalt uit tot je hersenen en ogen. Probeer je de kruinchakra in balans te brengen, dan breng je hiermee ook de andere chakra’s terug in evenwicht.

Je kunt het zien als een magnetische energie. Je verbinding met de rest van de kosmos. Verder staat het kruinchakra voor wijsheid, bewustzijn en het krijgen van inzichten.

Kleur: Violet – wit

Cursus mindfulness

Wil je pas echt lekker kunnen genieten van de vele voordelen van mindfulness? Bekijk dan eens deze cursus mindfulness voor minder stress en meer kalmte in je leven.

De cursus bevat een dagelijks stappenplan voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan met mindfulness! Hier vind je voor nu nog wat tips om mee aan de slag te gaan. Veel leesplezier!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs