Spiritualiteit: de betekenis makkelijk uitgelegd!

Spiritualiteit

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Spiritualiteit! Voor een grote groep mensen behoort deze term niet direct tot de dagelijkse gang van zaken.

Een mysterieus begrip met soms nogal merkwaardige aspecten. Genoeg reden dus om hier eens naar te kijken. Daarom besteden wij van happygoodies.nl in deze blog wat extra aandacht aan spiritualiteit.

Inhoudsopgave

Wat is spiritualiteit?

Er is geen goede of slechte manier om het begrip spiritualiteit te benaderen. Je hoeft in ieder geval geen zen master te zijn om de betekenis ervan te begrijpen.

Vanuit een traditioneel standpunt betekent spiritueel zijn; Gehechtheid aan religieuze waarden, of zaken van de geest, in plaats van materiële of wereldse belangen.

Definitie van spiritualiteit

Misschien roept bovenstaande uitleg alleen nog maar meer vragen bij je op. Daarom staan hieronder nog wat andere definities van het begrip spiritualiteit voor je op een rijtje:

”Een bepaald soort activiteit waarmee een persoon betekenis zoekt, een zoektocht naar het heilige. Het kan ook verwijzen naar persoonlijke groei, gelukzalige ervaring of een ontmoeting met de eigen ‘innerlijke dimensie”

(Wikipedia)

“De zoektocht naar betekenis in gebeurtenissen in het leven en een verlangen naar verbondenheid met het universum”

(Coles 1990)

“De ervaring van een persoon met, of een geloof in, een kracht los van zijn of haar eigen bestaan”

(Mohr 2006)
Misschien ook interessant:

Hoe ervaar je spiritualiteit?

Om als mens volledig te kunnen functioneren, dienen alle aspecten van jezelf in evenwicht zijn. Alsof je lichaam en geest samen een harmonie vormen en samensmelten met de rest van de kosmos.

Dit zien we bijvoorbeeld ook terug bij het in balans brengen van chakra’s. Je kunt de zeven chakra’s zien als de spirituele energiecentrale van je lichaam.

Misschien denk je nu wel, dat spiritueel zijn is voor mij te moeilijk, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Een spirituele ervaring kun je al snel beleven. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat je geniet van een prachtig muziekstuk, of een inspirerend boek of gedicht leest.

Waarom is dat spiritueel? Omdat je wordt ondergedompeld in het moment zelf en hier plezier aan beleefd. Het raakt je ziel en verbindt je zo met de kunstenaar en de rest van de kosmos.

Verder kun je spirituele momenten ervaren, als je door een bos wandelt en contact maakt met de natuur. Ook wanneer je langs een prachtig strand loopt of de zon ziet ondergaan.

Je ervaart ook vrij snel een spirituele band met anderen. Zo’n band ontstaat eigenlijk al bij een samenwerking in groepsverband. Dit komt omdat je samen met anderen een ​​gemeenschappelijk doel wilt bereiken.

Denk hierbij aan activiteiten als; geld inzamelen voor arme mensen in ontwikkelingslanden, in teamverband een wedstrijd spelen, of in een muzikale band of orkest spelen.

Het maakt verder vrij weinig uit wat voor samenwerking het is. Zorg er wel voor dat het in groepsverband is waarbij je dus samenwerkt met anderen.

Voordelen van spiritualiteit

Aan de term spiritualiteit hangen interessante voordelen. De reis van je spirituele pad zorgt bijvoorbeeld voor:

  • Minder kans op: hart- en vaatziekten, beroertes, kanker, hypertensie, drugsmisbruik en zelfmoord.
  • Gezonde relaties: spirituele mensen hebben doorgaans meer interesse in het onderhouden van relaties. Ook voelen ze zich vaak meer verbonden met anderen.
  • Minder stress: spiritualiteit helpt stress te verminderen. Meditatie helpt bijvoorbeeld om je geest rustig te krijgen. Hierdoor kun je beter met stress omgaan dan anderen.
  • Meer vreugde en geluk: spiritualiteit draagt bij aan dat fijne gevoel van vreugde en geluk. Het is gelukkig nooit te laat om je spiritualiteit te ontwikkelen. Ook jij kan leren genieten van het leven!
Spiritueel omgaan met je omgeving.

Hoe word je spiritueel?

Je kunt in het leven allerlei spirituele wegen bewandelen. Hieronder staan alvast een aantal ideeën voor je op een rijtje:

  • Meer tijd voor jezelf: verjong je geest en voed jezelf door te luisteren naar ontspannende muziek. Lees wat inspirerende literatuur, neem een massage of geniet van een warme douche.
  • Help iemand anders: help je andere mensen, dan maak je automatisch een betere connectie met de rest van de wereld. Hiermee timmer je gegarandeerd aan je spirituele ontwikkeling.
  • Ben dankbaar: vaak wordt dit vergeten of wordt dankbaarheid tonen als moeilijk ervaren. Toch is er altijd wel iets, waar je dankbaar voor bent. Ondank dat je dit zelf misschien niet doorhebt. Neem eens vijf minuten de tijd om dankbaar te zijn met je vrienden, familie of andere personen uit je leven.
  • Probeer mindfulness: wees bewust van jezelf en je omgeving. Mindfulness laat je genieten van alle kleuren en geuren uit je omgeving. Geniet van de regendruppels die op je gezicht vallen, of de wind die door je haren waait.
  • Wees creatief: probeer eens een middag te werken aan je creatieve en artistieke vaardigheden. Je kunt jezelf bijvoorbeeld leren om een muziekinstrument te spelen, te schilderen, een dagboek beginnen of kunstles volgen.

Cursus Mindfulness

Wil je een flitsende start maken aan je spirituele reis? Dan is de cursus mindfulness voor het dagelijks leven van Happy with Yoga misschien wel interessant. Deze cursus bevat namelijk een dagelijks stappenplan voor iedereen die aan de slag wilt gaan met mindfulness en meditatie!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs