Mediteren leren: dé stappen voor beginners

Mediteren leren

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Wil jij mediteren leren? Of ben je op zoek naar een meditatie cursus online? In deze blog vind je oefeningen voor beginners waarmee je de geest kunt trainen om in het hier en nu te blijven.

Wat is meditatie?

Stel je voor: je wilt mediteren leren en je bent op zoek naar antwoorden. Je hebt buitengewoon veel stress aan je hoofd en je wilt per direct verlost worden van deze kwelling. De kans is groot dat onderstaande oefening voor jou kan zorgen voor een moment van rust.

Meditatie bestaat al duizenden jaren. Het is een training waar nog steeds enorme misvatting over bestaat. Veel mensen associëren het met zweverigheid en denken dat het voornamelijk gaat over monniken die op de top van een heuvel zitten en uren voor zich uitstaren.

Meditatie ziet er in de praktijk heel anders uit, dan vaak wordt gedacht. Iedereen kan het beoefenen en gebruiken voor ontspanning of gebruiken voor mentale rust. Daarnaast bestaan er honderden onderzoeken die de voordelen van meditatie wetenschappelijk onderbouwen.

Mensen zijn verslaafd aan denken en zijn van mening dat gedachtes de werkelijkheid zijn van ons bestaan. Dit patroon beïnvloedt onze emoties en geeft een vertekend beeld van de realiteit. Dankzij onderstaande oefening kun je het denken uitschakelen en ervaren hoe het is om gedachteloos te zijn.

Mediteren leren

Mediteren leren stappen

Hieronder vind je een meditatie oefening voor beginners. Deze helpt bij het overwinnen van je angst en zorgt voor een moment van totale rust. Hierdoor krijgt je intuïtie de overhand waardoor onze negatieve geest langzaam verdwijnt.

Misschien interessant

Stap 1: ga comfortabel zitten of liggen

Voordat je begint met het leren mediteren is het van belang dat je comfortabel zit of ligt. Hierbij is een rechte rug ontzettend belangrijk. Zo stroomt namelijk alle energie door je lichaam en dit betekent letterlijk dat alle chakra’s op een verticale lijn zitten.

Zitten
  1. Zet beide voeten op de grond
  2. Houd je handen op je knieën
Liggen
  1. Leg beide handen naast je neer
  2. Houd je voeten naar boven gericht

Mediteren leren | Stap 2: sluit je ogen

Deze stap is ontzettend handig om te mediteren. Het sluiten van je ogen zorgt er namelijk voor dat je externe factoren om je heen kunt uitschakelen. De omgeving zit boordevol afleiding waardoor je minder goed tot je zelf kunt komen. Hierover meer vind je in ons artikel mindfulness oefeningen voor beginners. Het volgen van deze vaardigheden leidt tot meer rust en ontspanning in je leven. Bekijk het artikel hier>>

Tip van HappyGoodies

Kijk met je gesloten ogen naar je derde oog chakra (Ajna). Het zesde chakra bevindt zich in het midden van je hoofd en ligt evenwichtig aan het midden van je wenkbrauwen. Het hangt bovendien samen met onze perceptie, bewustzijn en spiritualiteit.

Stap 3: concentratie reeks 5 4 3 2 1

Deze stap betekent eigenlijk het concentreren van je geest door middel van aftellen. Herhaal 5 4 3 2 1 voor 10 minuten lang in je hoofd en je zult zien dat gedachten plotseling verdwijnen. Hierdoor zal het denken in je hoofd afnemen en verlaag je de brein frequenties. Mediteren leren heeft dus ontzettend veel voordelen, waar behoorlijk veel mensen weinig vanaf weten.

Stap 4: wees getuige van je adem

Ben je eenmaal tot rust gekomen? Let vervolgens op je adem. Iedere keer dat je uitblaast, probeer je deze adem te volgen. Dus adem in en denk ook letterlijk aan het inademen. Bij het uitademen doe je precies hetzelfde. Adem uit en volg deze met je gedachten.

Leren mediteren alternatief

Er bestaan natuurlijk ook andere manieren om te leren mediteren. Het volgen van meditatie stappen is ontzettend effectief, maar vraagt ook behoorlijk veel tijd.

Het je tijdens jouw spirituele pad een extra boost nodig of wil je vandaag mediteren leren? Dan kun je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de Mindfulness cursus van Happy with Yoga. Deze training biedt wat HappyGoodies betreft een efficiënte manier om meer rust en minder stress te ervaren.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs