Meditatie muziek: de beste muziek om te mediteren

Meditatie muziek

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Wij van happygoodies.nl houden van meditatie en van muziek! Daarom vind je hieronder ondersteunde muziek en geluiden om elke meditatiesessie naar een hoger niveau te tillen. En dat brengt natuurlijk allerlei nieuwe inzichten met zich mee.

Meditatie muziek

Om de voordelen van meditatie muziek te ervaren is het belangrijk dat je een comfortabele en ontspannende ruimte zoekt in huis.

Zorg verder dat je kamer een aangename temperatuur heeft en dat je ergens lekker rustig en ongestoord kunt zitten. Let op je houding, rug recht, ogen dicht en ontspan jezelf terwijl je begint met de meditatiesessie.

Muziek en mediteren

Geniet van de rust

Probeer jezelf van zoveel mogelijk afleidingen te ontdoen. Zet de tv uit en je telefoon op stil. Zorg dat je van te voren de dingen gedaan hebt die je wilde doen, zodat deze gedachtes niet in je hoofd rondspoken terwijl je mediteert. Doe de deur en het raam van je kamer dicht en laat iedereen in huis weten dat je bezig bent.

Gebruik je koptelefoon of je oordopjes om de meditatie muziek af te spelen. Het is belangrijk dat je zoveel mogelijk externe afleiding probeert te verminderen. Zo kun je jezelf een stuk beter concentreren op de muziek.

Begin met korte meditatiesessies

Begin met korte meditatiesessies van minimaal 5 minuten. Na verloop van tijd kun je de duur van je sessies altijd nog verlengen.

Meditatie is bedoeld om tot rust te komen. Plan dit momentje van ontspanning dus niet op het drukste moment van je dag, maar probeer hier echt even de tijd voor te nemen.

Anders voelt het namelijk al vrij snel als een soort verplichting en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Welke meditatie muziek kies je?

Kies de meditatie muziek die voor je gevoel het beste past bij jouw behoeften. Je kunt hier trouwens allerlei soorten muziek voor gebruiken, zolang je er zelf maar rustig en ontspannen van kan worden.

Vind je het lastig om te mediteren met muziek waar bijvoorbeeld veel teksten in voorkomen? Probeer dan zeker eens de wat meer abstractere meditatiemuziek, zoals instrumentale muziek, natuurgeluiden of binaural beats.

Meditatie muziek

Gebruik de muziek als een manier om je gedachten te centreren. Iets om op te focussen en bij te werken tijdens het mediteren kan in het begin een uitdaging zijn.

Door muziek te gebruiken tijdens je meditatiesessie, geef je jezelf iets om op te focussen. Muziek luisteren kan in principe ook al worden gezien als een vorm van meditatie.

Meditatie muziek

Door je op de muziek te concentreren en je bewust te zijn van je gedachten, doe je eigenlijk ook een soort mindfulness oefening. Focus je op de muziek en je krijgt gegarandeerd bepaalde inzichten in je relatie met dat specifieke nummer of soort muziek.

Natuurgeluiden

Uiteindelijk is dit natuurlijk waar het bij meditatie met muziek om draait. Zo’n sessie kan verder ook een positieve bijdrage leveren aan je mentale gesteldheid. Ideaal dus voor iedereen die niet zo lekker in z’n vel zit.

Focus op je ademhaling

Ademen is een essentieel aspect van elke vorm van meditatie en mindfulness.

Zorg ervoor dat je diep en langzaam ademt en dat je je bewust bent van je ademhaling elke keer als de lucht je lichaam binnenkomt en vervolgens weer verlaat.

Een paar lange, langzame, diepe ademhalingen kunnen je in het begin op weg helpen tijdens het mediteren.

Concentreer je op de plek van je lichaam waar je de ademhaling het beste voelt. Meestal is dit je buik, je borst of je neus. Ben je vooral bewust van het gevoel van elke ademhaling.

Je kunt zelfs proberen om bepaalde muziek te gebruiken waarbij je het tempo bijvoorbeeld kunt afstemmen op de muziek.

Maak je geen zorgen

Maak je geen zorgen als je in het begin moeite hebt om je te focussen op je ademhaling. Voor beginners is het vaak ook lastig om je gedachten los te laten en je geest te kalmeren.

Dit is normaal, na een tijdje wordt het steeds makkelijker om de focus langer vast te houden.

Het belangrijkste is je gedachten terugbrengen naar je ademhaling. Zodra je merkt dat je bent afgedwaald, is het de kunst om je focus te herpakken.

Meditatie muziek uitproberen

Elke keer als je gaat zitten om te mediteren, probeer dan een ander soort muziek uit.

Als bijvoorbeeld de zachte, rustgevende geluiden niet werken, probeer dan de volgende keer iets met een melodie of geleide meditatie.

Je hoeft niet altijd muziek te gebruiken die traditioneel wordt gebruikt om te mediteren. Je kunt gewoon muziek gebruiken waar je het meest naar luistert, zelfs als die muziek house of techno is!

Veel meditatie apps hebben een uitgebreid aanbod. Als je maar lekker kunt ontspannen en jezelf kunt focussen tijdens het mediteren.

Speel met volumes

Probeer de meditatie muziek op verschillende volumes te beluisteren. Laat de muziek echter geen stoorzender worden tijdens je sessie.

Zorg er in ieder geval voor dat je niet te hard luistert, maar zet je volume ook weer niet te zacht. Je moet uiteraard wel iets van geluid kunnen horen.

Nog beter mediteren…

Ben je helemaal klaar met al die stress op je werk? Bekijk dan eens deze cursus mindfulness en je kunt binnen no-time weer heerlijk gaan genieten van het leven.

Deze cursus bevat een dagelijks stappenplan voor iedereen die zelf aan de slag wil gaan met meditatie en mindfulness!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs