Intrinsieke motivatie: hoe motiveer ik mezelf? 20 tips!

Roadtrip voor motivatie

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Intrinsieke motivatie ofwel hoe motiveer ik mezelf? Een vraag waar wij en velen van ons zich dagelijks mee bezig houden.

Je stelt doelen op… maar dan stel je het weer uit.

Je schrijft een weekplanning… maar schuift het weer op.

En dit gebeurt elke keer weer opnieuw, ontzettend vermoeiend! Een positieve mindset is het allerbelangrijkste omtrent het stimuleren van jouw intrinsieke motivatie.

In dit artikel rekenen wij af met dat uitstel gedrag en geven we je essentiële tips om jezelf gemotiveerd te houden.

Jezelf motiveren kan iedereen. Eén van de beste manieren om dat te doen is met het zelfvertrouwen handboek van Christianne>>

Wat is de betekenis van intrinsieke motivatie?

Intrinsieke motivatie betekent jezelf van binnenuit motiveren, de drijfveer komt namelijk vanuit jou. Daarentegen is er extrinsieke motivatie, hierbij word je gemotiveerd vanuit buitenaf. Je werkt bijvoorbeeld om geld te verdienen, daarbij is het verdiende geld jouw motivatie.

Ieder mens is bijzonder goed in het bedenken van dagtaken, maar bij de uitvoering laten we allemaal steekjes vallen.

 • Intrinsieke motivatie: de motivatie komt vanuit jezelf.
 • Extrinsieke motivatie: de motivatie komt van buitenaf.
intrinsieke motivatie

Wij geloven dat emotie de kracht is van het leven. Emotie is ook de drijfveer achter intrinsieke motivatie.

Een motivatie kan worden geactiveerd uit een behoefte. De behoefte om een nieuwe auto te kopen kan jou motiveren om geld te verdienen.

Als je ergens door wordt gemotiveerd ontstaat er een emotie. De emotie stimuleert jouw lichaam om in beweging te komen.

Wil je weten hoe je echt weer in controle kan komen over jouw emotie, lichaam en geest? Lees dan onze blog over mindfulness.

Misschien ook interessant:

Voorbeelden van intrinsieke motivatie:

 • Je gaat iedere dag naar de sportschool omdat je daar plezier aan beleeft.
 • Je eet geen vlees omdat je een dierenvriend bent.
 • Het uitproberen van nieuwe ontspannende wandelroutes maakt je vrolijk.
 • Je wordt blij van lekker en gezond eten.

Voorbeelden van extrinsieke motivatie:

 • Hard en veel werken om die ene mooie auto te kopen.
 • Erkenning en waardering van anderen.
 • Angstige anti-rook campagne om te stoppen met roken.
 • Je neemt koude douches op advies van een goede vriend.

Een motivatie bepaalt ook waarop je focus hebt. Wanneer er honger ontstaat heb je bijvoorbeeld alleen nog maar oog voor etenswaren. Voor al het andere heb je dan geen oog meer. Wil je meer intrinsieke motivatie oefeningen? Lees dan deze blog>>

Motivatie is als een “roadtrip”

Motivatie is niet een magische oplossing voor al jouw problemen. Het geeft geen garantie op die ene promotie of het behalen van een diploma.

Veel mensen denken dat met een beetje motivatie alle successen in het leven zo maar op schoot vallen, helaas werkt het niet zo. Motivatie is niet het antwoord of eindpunt, het is de plek waar je reis begint.

Het vinden van motivatie is hetzelfde als een bestemming kiezen. Maar ookal heb je een bestemming, je moet er nog komen. De weg er naartoe vraagt veel inzet en discipline.

Maar als je voor de juiste bestemming kiest en goed nadenkt waarom je daar heen wilt dan kun je elk obstakel overwinnen.

Tip van Happygoodies:
 • Wil je weten wat nu écht je passies zijn en ontdekken wat je nu echt belangrijk vindt in het leven? Gebruik dit>>
Intrinsieke motivatie

Sommige mensen kiezen een bestemming zonder overweging. Zij hebben geen idee waarom ze specifiek deze bestemming hebben uitgezocht.

De vraag waarom is daarom erg belangrijk bij zelfmotivatie. Waarom doe ik wat ik doet? Waarom kies ik voor deze bestemming? Wat zijn mijn doelen?

20 Simpele tips om jezelf te motiveren

Wij hebben 20 simpele tips om jezelf op de juiste manier te motiveren. Deze simpele tips zullen je helpen het pad van lange termijn succes te volgen.

Hieronder zie je een filmpje waarin de basis van zelfmotivatie wordt toegelicht.

#1. Kies bewust je eigen doelen

Veel mensen maken deze fout, vooral de mensen die net zijn afgestudeerd. Startende professionals hebben ongekend veel tijd besteed aan een studie, maar gaan uiteindelijk iets doen waar ze niet achter staan.

Je hebt misschien een idee over hoe jouw levensloop gaat zijn, maar is het wat jij wilt? Zijn het jouw persoonlijke doelen? Of heeft iemand anders het doel voor jou gekozen?

Neem daarom elke dag een aantal minuten om actief bezig te zijn met jouw eigen doelen en intrinsieke motivatie. Denk bijvoorbeeld na over waar deze doelen vandaan komen. Of stel jezelf de vraag: Wat wil ik graag bereiken met dit doel?

 • Neem de tijd en denk na over jouw doelen.
 • Schrijf alles op (een klein dagboekje bijhouden helpt echt!).
 • Blijf jezelf herinneren waarom je deze doelen hebt gekozen.

Het geeft een onbeschrijfelijk goed gevoel als je bewust bezig bent met persoonlijke doelen. Niet alleen ben je bewust bezig om jezelf te verbeteren je gaat ook nog eens in de juiste richting.

#2. Stel je de details voor

Er is niks mis met dromen over rijkdom of beroemd zijn, echter zijn dit geen echte doelen. Het zijn namelijk alleen dingen waar je voor de lol over nadenkt. Het is ook moeilijk om hiervoor een plan op te stellen.

Hierdoor zijn doelen en dromen ook van elkaar te onderscheiden. Wij horen vaak dat mensen deze twee termen met elkaar verwarren, er is echter een verschil.

Dromen zijn flexibel. Zij vangen denkbeeldige emoties en acties. Je kunt dromen over dat ene grote huis, maar dat is geen doel.

Het doel is de prestatie of actie die er ondernomen moet worden om uiteindelijk de droom te vervullen. Doelen zijn uiteindelijk de concrete stappen naar datgene wat jij wilt!

 • Denk goed na over hoe je een bepaald doel wilt bereiken.
 • Schrijf deze gedachtegang op.
 • Typ of schrijf een mooie motivatie qoute, hang deze op een zichtbare plek op.

#3. Intrinsieke motivatie? Start!

Je hoeft niet te wachten op het moment dat je eindelijk gemotiveerd raakt. Als je elke dag op een consistente manier aan de slag wilt gaan, moet je ergens ook gewoon beginnen.

Het leuke hieraan is dat je na een tijdje het steeds minder moeilijk gaat krijgen. De motivatie gaat een inhaalrace maken.

#4. Start laagdrempelig om jezelf te motiveren

Het kan onopgemerkt voorkomen dat je opeens een giga project moet afronden. Maar je intrinsieke motivatie is ver te zoeken. Je weet gewoon niet goed waar te beginnen.

In plaats van razendsnel aan de slag gaan met het ontzettend grote project kun je proberen klein te beginnen. Hak het project in kleine delen en begin laagdrempelig. Begin bijvoorbeeld met 5 minuten te nemen om je mailbox op te schonen.

#5. Verminder je dagelijkse afleiding

Ben je gemakkelijk en snel af te leiden, dan is het moeilijk om jezelf te herpakken en aan de slag te gaan.

Probeer te ontdekken waardoor je afgeleid bent. Sluit bijvoorbeeld de deur van het kantoor of je studentenkamer. Zet je mobiele telefoon op de stille stant en leg deze uit het zicht.

Misschien interessant:

#6. Leg verantwoording af aan vrienden of familie

Mensen zijn nou eenmaal emotionele wezens. Wij doen bijna alles vanuit ons gevoel en proberen zo onze wensen, doelen en behoeftes te bevredigen.

Het kan zo nu en dan uitzonderlijk goed werken om andere te vertellen over jouw doelen. Vertel het echter niet aan te veel mensen want dan schets je uiteindelijk een persoon die je eigenlijk niet eens bent.

Het fijne aan deze tip is dat je iemand om je heen kunt vragen om jouw voortgang in de gaten te houden en regelmatig te controleren.

Door dit te doen heb je minder kans om terug te vallen in de ongemotiveerde jij!

#7. Intrinsieke motivatie door mensen om je heen

Jezelf motiveren is moeilijker dan een ander motiveren, Geef iemand een een complimentje of positieve feedback.

Besteed minder tijd aan vrienden waarbij negativeit altijd een uitgangspunt is. Dit soort mensen trekken jou alleen maar naar beneden en zullen niet helpen bij het verbeteren van jouw intrinsieke motivatie.

Breng meer tijd door met enthousiaste en gemotiveerde mensen. Zij hebben veel energie laat die op jezelf inwerken!

#8. Mezelf motiveren door onbekende

Kies ervoor om je niet te beperken tot motivatie van vrienden of kennissen.

Er zijn een heleboel motiverende citaten, boeken, podcasts en blog of succesverhalen van anderen te vinden. Leer van anderen is hierbij ons advies.

Dit soort succesverhalen kun je gebruiken om je intrinsieke motivatie te versterken of opnieuw op te starten. Het zorgt ook voor een eenvoudiger leven waardoor je gemakkelijker om kunt gaan met moeilijke situaties.

#9. Speel muziek die je energie geeft

Een van de meest simpele maar effectieve manieren om jezelf te motiveren is muziek. Het juiste nummer kan voor opwekking en energie zorgen.

Bij weinig motivatie kan het juiste nummer je weer inspireren om aan de slag te gaan!

Een pauze of werken met een aantal favorieten liedjes doet al wonderen. Ga op zoek naar jouw energieverwekkende nummers en stel een playlist samen!

#10. Ga op zoek naar optimisme

Pessimisme ofwel negativisme is altijd van het slechtste uitgaan. Een pessimist bekijkt alles van de negatieve kant, dit kan je energie en motivatie juist wegnemen.

Op een positieve wijze kijken naar dingen kan je daarentegen jouw intrinsieke motivatie stimuleren!

Ben je in een negatieve situatie? Stel jezelf dan de vraag:

 • Wat is hier nou juist goed aan?
 • Is er een verborgen kans die ik uit deze situatie kan halen?

#11. Wees lief voor jezelf op momenten van falen

Het is erg gemakkelijk om jezelf naar beneden te halen in een onverwachts slechte situatie. Echter werkt dat volgens ons niet erg motiverend.

Wij voelen ons dan slechter en minder gemotiveerd. Wees daarom aardig voor jezelf en probeer weer een stap in de positieve richting te zetten.

Blijf je vaker vast hangen in negatieve gedachten? Door actief bezig te zijn met je gedachten kun je hier een oplossing voor bedenken. Verlos jezelf van niet-positieve gedachten en leef je leven zoals jij dat zelf wilt.

#12. Blijf opbouwend

Blijf opbouwend om jezelf intrinsiek te motiveren.

Heb je een tegenslag te verwerken? Blijf dan juist opbouwend en constructief. Hierdoor zijn de tegenslagen minder kwetsend.

Vraag jezelf ook af wat er te leren valt van de situatie. Stel de vraag; wat kan ik er van leren?

Houd die les in gedachte en onderneem waar nodig actie om je gedrag te verbeteren.

#13. Reflecteer op jezelf

Probeer soms een spiegel voor te houden. Ontdek hoe je in het leven staat en of je steeds dichterbij jouw eigen doelen komt.

Stop met jezelf vergelijken tot anderen. Dan houd je jezelf alleen maar voor de gek!

#14. Wees vriendelijk competatief

Ben je met een collega aan een project aan het werken? Probeer er dan een positieve wedstrijd van te maken.

Zo maak je van een saaie bezigheid of taak weer iets spannends, en dat houdt je bezig!

Om het spannender te maken kun je ervoor kiezen om een prijs in te zetten, dat creeërt extra motivatie.

Denk aan kleine prijzen zoals het betalen van een ijsje of een kopje koffie!

#15. Herinner je doelen!

Je bent ongemotiveerd en hebt weinig energie. Op dat soort kunnen jouw doelen langzaam vervagen. Je bent even vergeten waarom je iets doet.

Neem daarom 2 minuten de tijd en noteer de drie belangrijkste redenen waarom je dit werk doet, de opleiding die je volgt, te sporten, geld sparen of iets anders.

Zorg ervoor dat je de notitie elk moment van de dag kunt zien. Dit kan bijvoorbeeld boven je bed zijn, op een keukenkastje of smartphone.

Zoeken van motivatie kan iedereen. Eén van de snelste manieren om dat te doen is met de methodiek van de puur mindset academie>>

#16. Denk aan het leven dat je niet wilt

Motivatie kan ook voortkomen uit terugblikken op je leven. Ontdek dan de negatieve aspecten die je al hebt meegemaakt.

Op deze manier reflecteer je als het ware op jezelf. Kijk terug op de levensweg die je achter je rug hebt, dan weet je weer waarom je doet wat je doet! En dat is belangrijk.

Stel jezelf de vraag: wat zullen de gevolgen zijn als ik op die oude manier nog 1 of zelfs 5 jaar door blijf gaan?

Wij hebben gemerkt dat deze vraag een kickstart kan geven betreffende motivatie.

#17. Wees dankbaar voor wat je hebt

Is de intrinsieke motivatie aan het afnemen? Dan is het makkelijk om je leven en alle aspecten die daarbij horen vanuit een negatief perspectief te bekijken.

Om je te focussen op wat je hebt, wie je bent en om de positiviteit weer op te laden, stel jezelf dan eens de vraag:

 • Wat zijn 3 dingen die ik vanzelfsprekend beschouw, maar waarvoor ik juist dankbaar kan zijn in mijn leven?

Antwoorden kunnen bijvoorbeeld een dak boven mijn hoofd, schoon water en geen honger hoeven lijden.

#18. Meng activiteiten door elkaar

In een sleur verzeild raken kan de motivatie soms doden. Probeer dagelijkse dingen door elkaar te gooien. Maak een wedstrijdje van een taak met jezelf of een ander.

Ben je bijvoorbeeld aan het trainen? Varieer dan eens met je trainingen en probeer oefeningen af te wisselen.

Probeer eens andere muziek te luisteren of andere programma’s te kijken dan normaal.

Nieuwe input van en variatie zijn een goede manier om je intrinsieke motivatie hoog te houden.

#19. Ruim je werkplek op!

Neem een paar minuten de tijd om je werkplek op te ruimen.

Wij merken dat het hebben van een minimalistische werkruimte helpt om helderder na te denken. Het geeft meer rust, ontspanning en maakt je klaar voor die volgende taak (of kleine stap).

#20. Maak taken individueel af

Een overvolle ’to-do’ list kan een echte motivatiekiller zijn. Probeer daarom je huidige takenlijst te beperken tot slechte één taak.

Denk eraan welk doel het belangrijkste is voor jou of misschien dat ene doel dat je graag wilt afronden.

Probeer dan in kleine stappen deze taken af te ronden, stap voor stap!

Motivatie quotes

Om wat hulp te bieden bij het motiveren hebben wij een aantal motivatie quotes in deze blog toegevoegd. Kies jouw favoriet en plaats deze ergens waar je hem goed kunt zien!

#1. Motivatie quote

Motivatie quotes

#2. Motivatie quote

Intrinsieke motivatie

#3. Motivatie quote #3

#4. Motivatie quote

Motivatie quote

#5. Motivatie quote

Intrinsieke motivatie quote

Wil je graag nog meer quotes ontdekken, neem dan een kijkje op deze blog.

Heb je nog vragen of wil je graag met ons delen of de tips hebben gewerkt, laat dan even een reactie achter in de comments!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs