Beste Ayurvedische kookboek

Beste Ayurvedisch kookboek voor optimale gezondheid

Het Ayurvedische dieet vergelijk je minder snel met de gebruikelijke dieetplannen, zoals we die kennen binnen de Westerse wereld. In dit artikel vind je de beste Ayurvedische kookboeken voor harmonie tussen lichaam en geest.

De focus van een Ayurvedisch dieet ligt namelijk op de achterliggende filosofie en minder op het dieet zelf. Een oeroude manier van koken is gebaseerd op de hindoeïstische geneeskunde. Het woord ‘Ayurveda’ is een combinatie van twee woorden uit het Sanskriet. Deze twee woorden samen betekenen ook wel ‘de wetenschap van het leven’.

Deze traditie is ruim 5000 jaar oud en volgt het uitgangspunt dat iedereen wordt geboren met een blauwdruk om zijn eigen optimale gezondheid te bereiken.

Inhoudsopgave:

Wat is een Ayurvedisch kookboek?

Een Ayurvedisch kookboek geeft je bepaalde richtlijnen om nauwkeurig op te volgen. Hierin staat bijvoorbeeld wat je kunt eten, de manier en het tijdstip van eten. Hierbij ligt de focus op het stimuleren van de gezondheid en het verbeteren van het immuunsysteem.

Beste Ayurvedisch kookboek

Het beste ayurvedisch kookboek staat ongetwijfeld vol met onbewerkte of minimaal bewerkte voeding. Deze dieetmethode is overigens geen officiële manier om snel af te vallen.

Hoe werkt een Ayurvedisch dieet?

Volg je de recepten van een ayurvedisch kookboek dan verander je waarschijnlijk ook direct van eetpatroon. Een essentieel kenmerk van een Ayurvedisch dieet is ‘dosha’. Je kunt je persoonlijke dosha zien als je meest belangrijke energie.

Het Ayurvedische dieet kent in totaal drie dosha’s namelijk: Vata, Pitta en Kapha. Deze drie dosha’s zijn gebaseerd op de vijf elementen: ruimte, lucht, vuur, water en aarde. Hieronder staan ze kort op een rijtje!

  • Vata: deze groep is van nature creatief, intens of extravert en hoort bij de elementen ruimte & lucht.
  • Pitta: een Pitta staat bekend als intelligent, vrolijk, en gedreven. Deze groep hoort bij de elementen vuur & water.
  • Kapha: over het algemeen zijn Kapha’s rustig, liefdevol en futloos. Deze groep hoort bij de elementen aarde & water.

Het komt voor dat sommige mensen merken dat ze bijvoorbeeld niet één maar twee dosha’s hebben. Uiteindelijk bepaalt je meest dominante dosha welke voeding je het beste kunt gaan eten uit een ayurvedisch kookboek.

Let op dat het vinden van je persoonlijke dosha grotendeels is gebaseerd op je eigen mening. Het kan dus zijn dat je keuze misschien niet helemaal 100% nauwkeurig is. Daarom beschikken sommige mensen over meerdere dosha’s tegelijk.

Welke voeding kun je verwachten?

De beste Ayurvedische kookboeken zijn gefocust op onbewerkte voedingsmiddelen. Daarnaast bevorderen deze kookboeken om bewuster te gaan eten. Op termijn kan dit je gezondheid bevorderen en hulp bieden bij het afvallen.

Zo’n kookboek staat meestal vol met verrassend lekkere gerechten. Per dosha bestaan deze gerechten – net zoals bij een keto dieet – uit een selectie van ingrediënten.

Beste Ayurvedisch kookboek

Heb je de meest geschikte dosha gevonden dan kun je vervolgens recepten gaan koken op basis van ingrediënten. Hiermee zal ook het energieniveau van je lichaam ongetwijfeld verbeteren. Per dosha kun je hieronder zien welke ingrediënten je bijvoorbeeld kunt verwachten:

Vata

  • Eieren, zuivel, rundvlees, vis
  • Granen, rijst, pinda’s, lijnzaad
  • Zoet fruit, gekookte groenten
  • Zwarte peper, korianderblaadjes, azijn

Probeer dan deze ingrediënten te vermijden:

  • Aardappelen, kikkererwten, maïs
  • Yoghurt, gerst
  • Lam, kalkoen
  • Rode wijn, chocola
  • Gedroogd fruit en groenten

Pitta

  • Pasta, kip
  • Zwarte bonen
  • Ongezouten boter
  • Eiwit, amandelen
  • Rozijnen, watermeloen
  • Broccoli, bloemkool, kokos

Probeer dan deze ingrediënten te vermijden:

  • Abrikozen, spinazie, avocado
  • Rundvlees, ui, prei
  • Chocolade, zure room
  • Brood, rogge, quinoa
  • Sojasaus, gezouten boter, chilipeper

Kapha

  • Granola
  • Polenta
  • Karnemelk
  • Kalkoen
  • Kwark
  • Garnalen

Probeer dan deze ingrediënten te vermijden:

  • Rijst, pasta, tofu
  • Bruine bonen
  • Zachte of harde kaas
  • Vijgen, grapefruit
  • Komkommer, courgette
  • Tarwe, chocolade

Ayurvedische eetgewoonten

Ben je van plan om binnenkort een recept te maken uit een Ayurvedisch kookboek? Dan zul je misschien wat moeten veranderen aan je huidige eetpatroon. Hieronder staan alvast een aantal Ayurvedische eetgewoonten uitgelegd:

  • Eet gerechten met zes smaken: elke maaltijd bestaat namelijk uit een combinatie van zoete, zoute, zure, bittere, scherpe en samentrekkende smaken. Je begint een maaltijd met zoet, vervolgens ga je verder met zout, zuur en je eindigt de maaltijd met scherpe, samentrekkende en bittere smaken.
  • Bewust eten: probeer ook eens bewust van je maaltijd te genieten en afleidingen zoveel mogelijk te vermijden.
  • Eet langzaam: hiermee zorg je namelijk dat de smaak van elk gerecht goed kunt proeven. Bovendien is langzaam eten beter dan gehaast.
  • Snel eten: er zijn ayurvedische kookboeken die aangeven dat je het eten koud niet koud moet laten worden voordat je bord leeg is.
  • Niet te veel eten: ondanks dat je maaltijd waarschijnlijk onwijs lekker zal smaken, is het van belang dat je niet te veel eet.
  • Eet als je honger hebt: probeer na je laatste maaltijd minimaal drie uur te wachten met eten. Ook is het van belang dat je niet langer dan zes uur wacht met eten.

De beste Ayurvedische kookboeken

Hieronder staan de beste Ayurvedische kookboeken op een rijtje! Hopelijk vind je direct een kookboek dat bijvoorbeeld uitstekend past bij jouw kookkunsten.

Ayurvedisch kookboek van Lies Ameeuw

Een smaakvol ayurvedisch kookboek van schrijfster Lies Ameeuw. Je krijgt ruim 90 recepten waarvan de meeste geschikt zijn voor de westerse smaak. Bovendien krijg je genoeg alternatieven voor bepaalde ingrediënten die je hier moeilijk kunt krijgen.

Het kookboek biedt daarnaast ook een optie voor iedereen met een voedselallergie. De recepten uit het boek bevatten geen gluten, geen suikers en ook geen dierlijke producten.

Ayurvedisch kookboek van Happinez

Ayurveda wordt ook wel de wetenschap van het leven genoemd. In dit kookboek staan diverse voorbeelden duidelijk uitgelegd. Je leest bijvoorbeeld hoe deze oeroude methode veelvuldig in verband wordt gebracht met een mooi, harmonieus en gelukkig leven.

Een praktisch kookboek van Happinez! Deze hardcover versie bevat de meest verrassende recepten voor een uitgebalanceerd dieet! Je kunt dus ook zomaar een aantal nieuwe lievelingsgerechten tegenkomen in het beste Ayurvedisch kookboek van Happinez.

Ayurvedisch kookboek van Kate O’Donnell

Deze variant is een Ayurvedisch kookboek voor heerlijke recepten en een gelukkig leven. Deze variant bevat 100 simpele, heilzame gerechten. Breng je lichaam terug in balans en verbeter de werking van je spijsvertering.

Het beste Ayurvedisch kookboek van Kate O’Donnell inspireert daarnaast ook om zelf de keuken in te duiken. Het is namelijk een grote ontdekkingsreis om de voordelen van deze methode zelf te mogen ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
HappyGoodies Favicon

Product van de maand

HappyGoodies Favicon

Categorieën