Een krachtige ademhalingsoefening voor rust en ontspanning! Heb je het snel benauwd? Of voel jij je soms onzeker? Misschien ben je gewoon graag in controle over je eigen ademhaling?
Haal eens diep adem, even vasthouden, blaas langzaam uit. `Voel je dat? Je voelt jezelf opeens waarschijnlijk een stukje meer ontspannen.
Je ademhaling is een krachtig instrument, het helpt je lichaam met stress vermindering. Een goede ademhaling kan ook helpen om je minder angstig te voelen. Ik weet namelijk hoe het is, je kan je soms er erg onrustig en opgejaagd voelen.
Daarom heb ik een aantal ademhalingsoefeningen uitgeprobeerd. Ik merkte steeds meer dat ik me beter ging voelen. In deze blog ga ik deze oefeningen met jou delen.
Ik heb wat ademhalingsoefeningen geselecteerd die mij echt ontzettend goed bevallen en echt hebben geholpen om tot rust te komen. Ze zijn makkelijk te oefenen en geven je lichaam net dat beetje extra. Een natuurlijke boost!
Zeker in combinatie met mijn nieuwe aroma diffuser. Dankzij de verspreiding van deze rustgevende aroma’s creëer je een heerlijk ontspannen sfeertje in huis. In dit artikel vind je meer over de beste aroma diffusers van 2020.
Of bekijk onze luchtreinigers voor een gezond leefklimaat. Met deze varianten ben je tijdens de ademhalingsoefening verzekert van een perfect zuurstofgehalte in huis.
Waarom zijn ademhalingsoefeningen belangrijk?
Wat heeft je lichaam nodig om te overleven? Naast eten en drinken is er nog één ding waardoor wij in leven blijven; ademenen.
Ademen doen we de meeste tijd onbewust. We zijn er niet mee bezig, want het is vanzelfsprekend voor iedereen.
Iedereen kan een aantal dagen zonder water en misschien zelfs weken zonder eten, maar zonder lucht kunnen de meeste van ons nog geen paar minuten.
Maar waarom is dit dan zo belangrijk? Welk doel heeft het ademen voor ons? De allerbelangrijkste reden voor ons lichaam komt voort uit de behoefte van zuurstof.
Bij het inademen van lucht gaat er een grote spier in ons lichaam te werk, het middenrif! Deze grote spier trekt de longen naar beneden waardoor er lucht binnenkomt.
Je longen zijn één van de grootste organen in ons lichaam, Ze werken samen met de rest van het ademhalingssysteem om ons in leven te houden en de cellen te voorzien van zuurstof.
Waarom zijn ademhalingsoefeningen belangrijk?
- Helpt tegen spanning, stress of angstig gevoel.
- Geeft je lichaam en geest rust.
- Een beter focus.
- Met focus ademhalen is goed voor de bloeddruk.
- Je lichaamscellen hebben het nodig.
- Je kunt het gebruiken bij meditatie of yoga.
- Ademhalen en mindfulness.
Een Ademhalingsoefening voor Buikademhaling
De eerste ademhalingsoefening van onze vier beste ademhalingsoefeningen. Soortgelijk aan de manier waarop we tijdens een koude douche ademhalen.
Veel mensen ademen vaak kort en zonder diepgang. De oppervlakkige adem zorgt ervoor dat benauwdheid kan optreden. Met oppervlakkig ademhalen bedoelen we het ademen waarbij de borstkas ook omhoog komt.
Probeer het eens.
- Adem 5 keer diep in!
- Gaat je borstkas omhoog?
- Dan haal je oppervlakkig adem!
En daar gaan we iets aan doen! Met deze techniek leer ik je namelijk helemaal vanuit je buik te ademen. Je zult vanzelf merken dat je uiteindelijk dieper en dieper kunt ademen.
- Neem een comfortabele positie aan. Ga op je rug liggen, in bed of op de grond. Neem twee kussens, plaats deze onder je nek en knieën. Je kunt er ook voor kiezen om op een stoel te gaan zitten. Steun je hoofd, nek en schouders dan tegen de rugleuning.
- Adem rustig in door je neus en laat je buik zich helemaal opblazen.
- Blaas weer uit via je mond.
- Plaats een hand op je buik en de ander op je borstkas.
- Adem in en voel je buik omhoog gaan. Wanneer je uitblaast, voel je buik dan inzakken. De hand op je buik moet bij deze ademhalingsoefening meer bewegen dan de die op je borst.
- Haal nog drie keer heel diep adem. Adem zo diep mogelijk in als je kan en voel je buik op en neer gaan.
Misschien ook interessant voor jou:
- Stress symptomen op tijd herkennen en voorkomen.
- Wat is mindfulness? Tips en oefeningen voor beginners
- Review cursus mindfulness voor het dagelijks leven
Ademhalingsoefening Voor Concentratie
Bij alle ademhalingsoefeningen is een goede focus van belang. Vandaar dat we met deze ademhalingsoefening gaan proberen je focus te verbeteren. Probeer daarom eens tijdens het oefenen aan een mooi beeld uit je geheugen te denken.
Een positieve herinnering doet het ook altijd goed!
Kun je er toch geen bedenken? Probeer dan eens een belangrijk woord of een bijzondere uitdrukking.
- Sluit je ogen.
- Adem een paar keer diep! Zoals hierboven omschreven.
- Adem in. Stel je op dat moment eens voor dat de lucht gevuld is met vrede en rust. Hoe zou dit voor jou eruit zien? Probeer dat eens te voelen!
- Bij het uitademen denk je eraan hoe de stress en spanning je lichaam verlaat.
- Denk nu aan een woord of zin bij het inademen, gebruik bijvoorbeeld: “ik adem vrede en rust in”.
- Bij het uitademen gebruiken je “ik adem spanning en stress uit”,
- Ga door voor 10 of 15 minuten! Wees creatief met het bedenken nieuwe zinnen of gedachten.
Ademhalingsoefening Bij Matige Hyperventilatie
In deze ademhalingsoefening gaan we afstemmen hoe lang je in- en uitademt. Na verloop van tijd zul je merken dat dieper en langer in- en uitademen je makkelijker afgaat. Met deze oefening merk je na een aantal minuten al dat je steeds rustig en ontspannen wordt.
Deze oefening is geen oplossing voor hyperventilatie, maar het kan zeker positief bijdragen aan het scherpe randje van een hyperventilatie aanval.
- Neem een comfortabele zittende positie aan.
- Adem in en tel in je hoofd tot vijf.
- Tel ook tot 5 bij het uitademen.
- Herhaal dit meerdere keren
Deze oefening helpt bij het kalmeren van jouw centrale zenuwstelsel.
Op het moment dat je helemaal comfortabel bent met deze ademhalingsoefening van vijf seconden is het mogelijk om deze secondes nog verder te verlengen. Je kunt daarom proberen tot 10 seconden te gaan.
Misschien ook interessant:
- Beste luchtreinigers voor in huis
- Wat is mindfulness? Tips en oefeningen voor beginners
- Je lichaam detoxen helpt bij klachten als vermoeidheid
Ademhalingsoefening Voor Fysiotherapie en Spierontspanning
Met deze ademhalingsoefening gaan we ons richten op het ontspannen van de spieren. Bij fysiotherapie kan het namelijk ontzettend belangrijk zijn echt goed ontspannen te zijn, lichaam én geest.
- Ga comfortabel op de grond liggen.
- Haal een aantal keer diep adem om te ontspannen.
- Adem in en span de spieren in je voeten aan.
- Dan adem je uit en laat de spanning weer los.
- Adem in en span je kuiten aan.
- Daarna adem je uit en laat wedereom de spanning los.
- Werk daarna naar boven. Probeer elke spier in je lichaam eens. Denk aan bijvoorbeeld je benen, buik, borst, handen, vingers, armen schouder en nek.
De Leeuwen Adem
Probeer je tijdens deze ademhalingsoefening eens voor te stellen dat je een leeuw bent. Ik weet het, dit klinkt erg gek. Daarom stel ik voor dat je het in een ruimte doet waar je alleen bent, dan heeft er niemand last van.
- Neem een comfortabele positie aan op een stoel of op de grond.
- Adem in door je neus, laat je buik zich helemaal opblazen.
- Gaat er geen lucht meer bij? Blaas dan alle lucht uit en roep “HAAA”!
- Herhaal dit een aantal keer.
Ademhalingsoefeningen En Mindfulness
Ademhalingsoefeningen en mindfulness passen bij elkaar als twee trommelstokken. Beide zijn namelijk verantwoordelijk voor een buitengewoon ontspanning gevoel.
Veel mensen die ik ken maken gebruik van dezelfde ademhalingsoefeningen. Maar ik heb gemerkt dat het doen van alleen ademhalingsoefeningen niet voldoende rust en ontspanning geven aan mijn lichaam.
Daarom ben ik mijzelf gaan verdiepen in mindfulness. Ik ben erachter gekomen dat het mij bijzonder goed helpt om me beter te voelen. Het verbeterd mijn gevoel van welzijn.
Eén oefening die ik met jullie kan delen:
- Adem volledig uit via je mond, alles wat je hebt!
- Sluit je mond, adem rustig in door je neus en tel in gedachte tot 4.
- Houd daarna je adem 7 seconden in.
- Adem blaas daarna rustig uit in 8 seconden.
- Dat is één adem.
- Doe dat nu een voor 3 rondes met per ronde 4 ademhalingen.
Met mindfulness kunnen mensen lichaam en geest van stress ontdoen. Stress is de oorzaak van veel gezondheidsklachten die jouw lichaam kan ervaren. Denk aan spanningsklachten zoals spierpijn of hoofdpijn.
Mindfulness kan voor iedereen dus erg veel betekenen. Net als een detox thee goed is voor onze lichamelijke gezondheid. Veel mensen zijn zich al bewust van het feit dat mindfulness het leven echt kan veranderen.
Netzoals bij waterkefir heeft een dagelijkse ademhalingsoefening ook een genezende werking op je darmen. Je zult merken dat je lichaam weer herstelt naar een gezond niveau.
Cursus Mindfulness
Na vele uren verdieping in mindfulness heb ik gemerkt dat ik niet meer echt vooruit kwam. Ik kende de basis oefeningen en heb mijzelf aangeleerd om iedere dag 10 minuutjes te investeren hierin.
De ademhalingsoefeningen hierboven zijn in principe nog de basis van mindfulness. Maar om mijzelf hier nog verder in te ontwikkelen ben ik opzoek gegaan naar een online cursus mindfulness.
Ik ben gestuit op de cursus van Rolf van Baalen, een officiële instructeur van de Wim Hof methode. Deze cursus heeft mij ontzettend veel geholpen om mindfulness naar een volgend level te tillen. Hier heb ik zelfs een review over geschreven, daar lees je mijn complete ervaring!
Heb je trouwens vragen over iets dat is behandeld in deze blog? Laat dan even een reactie achter in de comments!