Redenen waarom je zo moe bent na het werk

Redenen waarom moe na het werk

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

In dit artikel vind je redenen waarom je zo moe bent na het werk en tips om je minder snel uitgeput te voelen. Als je meerdere uren per dag achter een scherm zit, kun je de vermoeidheid tegen het eind van de middag goed voelen.

De focus die je nodig hebt om te werken, kan zorgen dat je snel uitgeput bent en minder kunt genieten van je vrije tijd. Soms kan dit gevoel zelfs omslaan in oververmoeidheid. Dit gebeurt vooral tijdens drukke periodes, waarin je gewoon teveel werkt en onvoldoende rust pakt.

In zo’n geval is het van belang om zowel je fysieke als mentale welzijn te beschermen en uit te zoeken waarom je zo moe bent.

1. Waarom ben je zo moe na het werk?

Soms merk je het vanzelf als je bijvoorbeeld na een lange dag nóg vermoeider bent dan je normaal zou zijn. Het kan zijn dat je thuiskomt met weinig tot geen energie meer over om bijvoorbeeld te koken. Dan toch maar weer afhaalmaaltijden bestellen en voor de televisie ontspannen tot het tijd is om te slapen.

Als je geneigd bent je zorgen te maken over je werk, zelfs als je thuis bent. Zoek dan manieren om grenzen te creëren tussen je baan en je privéleven. Herinner jezelf eraan dat het werk er morgen ook nog zal zijn.

Er zijn natuurlijk wel genoeg signalen die erop kunnen wijzen dat je te moe bent na het werk, zoals:

  • Moeite met concentreren.
  • Minder controle over emoties.
  • Moeilijk om keuzes te maken.
  • Slecht in slaap komen.
  • Impulsieve en ongecontroleerde acties.

2. Redenen waarom je zo moe bent na het werk

Veel factoren kunnen je energieniveau gedurende de dag beïnvloeden, waaronder de hoeveelheid en kwaliteit van de rust die je elke nacht krijgt, je algehele gezondheid en het werk dat je dagelijks doet.

Heb je moeite om energiek te blijven aan het einde van de werkdag? Ga dan eens na of sommige van onderstaande factoren je vitaliteit beïnvloeden.

Laat opblijven
Je middag- en avondmoeheid kan het gevolg zijn van het te laat opblijven van de avond ervoor. In sommige gevallen blijven mensen laat op om vrije tijd voor zichzelf te hebben, omdat ze er tijdens de werkdag geen tijd voor hebben, een fenomeen dat bekend staat als uitstel van wraak voor het slapen gaan.

Fysiek of mentaal zwaar werk
Werk kan fysiek en/of mentaal uitdagend zijn, dit kan ervoor zorgen dat je aan het einde van de dag uitgeput bent. Pure vermoeidheid door de eisen van je werkgever zou bijvoorbeeld al kunnen verklaren waarom je lichaam aan het einde van de dag zo moe aanvoelt.

Depressie of angst
Depressie kan problemen met slaap en energieniveaus veroorzaken. Ben je depressief dan kun je ’s nachts moeite hebben om in slaap te vallen, of door te slapen. Dit kan weer bijdragen aan slaperigheid overdag.

Vermoeidheid en verlies van energie zijn doorgaans symptomen van angst of depressie. Dit geldt ook voor een verminderde interesse of plezier in activiteiten die je vroeger nog graag deed na je werk.

Angstgevoelens
Gevoelens van angst kunnen je slaap flink verstoren. Deze schadelijke cyclus kan vervolgens van invloed zijn op je vermogen om elke nacht de rust te krijgen die je nodig hebt. Hierdoor kun je jezelf overdag en vooral na het werk uitgeput voelen.

Daarnaast kunnen gevoelens van angst in de loop van de dag uitputtend zijn en dat vermoeide gevoel veroorzaken.

Sociale betrokkenheid
De hele dag sociaal betrokken blijven kan uitputtend zijn, vooral als je meer introvert bent. Waar extraverte mensen zich energiek voelen door sociale interactie, raken introverte mensen snel uitgeput.

Werkstress
Stress op de werkplek kan in de loop van de dag uitputtend zijn. Hierdoor voel je jezelf na het werk te moe om nog iets te doen. Liever je voeten op de bank en op je telefoon te scrollen of televisie te kijken. Na verloop van tijd kan deze stress zijn tol eisen van je fysieke en mentale welzijn.

Slechte balans tussen werk en privéleven
Als het voelt alsof je altijd werk mee naar huis neemt, kan dit duiden op een gebrek aan evenwicht tussen je werk en je privéleven. Denk bijvoorbeeld eens aan de keren dat je buiten werktijd aan het werk denkt, klaagt over vervelende collega’s of je zorgen maakt over werk dat je thuis nog moet afronden.

Negatieve gesprekken
Negatieve gesprekken over het werk dragen bij aan een slecht humeur voor het slapengaan en de volgende ochtend. Dit draagt verder bij aan gevoelens van burn-out en uitputting de volgende dag. Al dit gepieker heeft uiteindelijk invloed op je vermogen om je energieniveau hoog te houden tijdens je tijd weg van je werk.

Verveling
Een saaie baan met weinig uitdaging kan gevoelens van vermoeidheid veroorzaken. Je kunt aan het einde van de dag weglopen van je werkzaamheden en jezelf onproductief en ondergewaardeerd voelen. Dit gevoel van verveling kan bij sommige mensen snel overslaan naar vrije middagen, avonden en weekenden.

Slechte zelfzorg
Als je fysiek en mentaal niet voor jezelf zorgt, is de kans groter dat je je aan het einde van de dag uitgeput voelt. Hoewel het een behoorlijke uitdaging kan zijn, om goed voor jezelf te zorgen, kan dit helpen om je energieniveau te verbeteren. Dit kan al iets heel simpels zijn zoals regelmatig bewegen en gezond te eten.

Te weinig pauzes
Te veel tijd gericht op werkgerelateerde taken kan je energie snel opslokken. Als je geen pauze neemt, of deze pauzes niet verstandig gebruikt, kun je last krijgen van uitputting op de dagen dat je vrij bent.

Te veel cafeïne en suiker
Als je moe bent, is het verleidelijk om over te schakelen op cafeïnehoudende of suikerrijke snacks om de dag door te komen. Helaas werkt dit vaak averechts en voel je je nog meer uitgeput zodra de effecten afnemen.

3. Veelvoorkomende oorzaken van vermoeidheid

Hoe kun je omgaan met vermoeidheid na het werk? Gelukkig zijn hiervoor enkele stappen die je kunt nemen om je energielevel te stabiliseren, zodat je niet meer zo moe bent na het werk.

Dagelijkse rituelen
Een dagelijks ritueel na het werk kan een fantastische manier zijn om jezelf te ontspannen en een lijn te trekken tussen je werkzaamheden en de rest van je dag. Het kan zo simpel zijn als ontspannen met een kopje thee, een kleine wandeling maken of even gezellig kletsen met collega’s.

Zorg ervoor dat je thuiskomt in een aangename en rustgevende omgeving. Dit kan ook een belangrijke manier zijn om de stress te verminderen die je mogelijk zo vermoeid maakt.

Oefen meditatie en mindfulness
Mindfulness is een oefening waarbij je je volledig op het huidige moment concentreert zonder oordeel. Het kan een handige manier zijn om gevoelens van stress los te laten en je meer bewust te worden van hoe je je op dit moment voelt.

Beloon jezelf
Jezelf belonen met iets waar je van houdt, is een fantastische manier om jezelf een cadeautje te geven om naar uit te kijken en zo gevoelens van vermoeidheid tegen te gaan. Als je na het werk bijvoorbeeld nog een pakketje verwacht, dan kun je de focus tot aan het einde van de dag prima op peil houden.

Voldoende slaap is belangrijk
Ga je elke dag op tijd naar bed en word je uitgerust wakker? Het is van essentieel belang dat je elke nacht de rust krijgt die je nodig hebt. Is je slaapkamer een ontspannende plek die bevorderlijk is om fatsoenlijk te slapen?

Snelle energieboosters
Ga voor een gezonde middagsnack, zoals een stuk fruit, handje met noten of een ander gezond tussendoortje. Door gezond te snacken kun je later in de middag de bekende suikerpiek proberen te voorkomen.

Deze piek kan in veel gevallen bijdragen aan de gevoelens van stress en vermoeidheid. Zet een vrolijk nummer op terwijl je thuis een kleine taak uitvoert. Besteed een moment aan het uitstrekken van je lichaam, om het bloed te laten stromen en de spierspanning in je lichaam te verminderen. Haal een frisse neus door bijvoorbeeld een wandeling te maken.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs