Koud douchen! Misschien niet de meest geliefde activiteit, maar wel een hele krachtige. In dit artikel vind je meer uitleg over het nemen van een koude douche.
Inhoudsopgave
- Hoe gezond is een koude douche?
- Risico’s van koud douchen
- Voordelen van koud douchen
- Onze ervaring met koud douchen
- Ademhaling
- Afvallen
- Opbouwen
Voordelen van koud douchen
Ontzettend veel mensen over de hele wereld nemen een koude douche. De meest belangrijke voordelen staan hieronder uitgelegd.
Minder stress: het nemen van een koude douche bezorgt je lichaam een kleine hoeveelheid stress. Uiteindelijk went je lichaam hieraan en kun je de kou langer volhouden.
Dit proces helpt je uiteindelijk beter om te gaan met bepaalde stressvolle situaties in je leven. Koud douchen kan daarom voor iemand die niet lekker in z’n vel zit uitkomst bieden.
Alertheid: een koude douche maakt je lichaam wakker en zorgt voor een hogere staat van alertheid. De kou stimuleert je om dieper te ademen, waardoor het CO2-gehalte in je lichaam daalt. Hierdoor kun je je bijvoorbeeld beter concentreren.
Sterker immuunsysteem: wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het koud douchen de hoeveelheid witte bloedcellen in je lichaam verhoogt. Deze bloedcellen beschermen je lichaam tegen indringers en andere ziekten.
Meer wilskracht: je hebt een sterke geest nodig om de kou lang te trotseren. Door een koude douche op te nemen in je dagelijkse routine, versterkt je je wilskracht, wat veel aspecten van je dagelijks leven zal bevorderen.
Gewichtsverlies: onderzoek heeft aangetoond dat koud douchen de vorming van bruin vet kan stimuleren. Bruin vet is vetweefsel dat op z’n beurt energie opwekt door calorieën te verbranden.
Een koude douche kan daarom zeker een effectief hulpmiddel zijn voor mensen die een paar kilo’s kwijt willen. Dit verschilt echter wel behoorlijk per persoon en de frequentie waarop je de koude douches neemt.
Misschien ook interessant:
- Eenvoudiger leven: 10 tips voor gelukszoekers!
- Mindfulness oefeningen voor meer rust in je leven
- Leren mediteren: tips en oefeningen voor beginners
Onze ervaring met koud douchen
Onze ervaring met koud douchen is eigenlijk best wel positief. Afgelopen januari zijn we hier enthousiast mee begonnen. In de daarop volgende maanden werden ons behoorlijk wat dingen duidelijk. Deze zetten we daarom hieronder even kort op een rijtje.
Opbouwen
In het begin is het bijna onmogelijk om te starten met alléén de koude kraan. Begin daarom eerst met warm water en eindigde met koud.
De eerste keer voelt waarschijnlijk nog mega oncomfortabel. Na verloop van tijd wen je vanzelf aan het koude water en kun je de kou dus ook beter verdragen.
Luister goed naar je lichaam en probeer ook steeds eerder de kraan helemaal koud te draaien. Je kunt hiervoor een timer gebruiken, maar erg handig is dit natuurlijk niet tijdens het douchen.
Stel dat je gemiddeld zo’n vijf minuten onder de douche staat. Begin dan de eerste week bijvoorbeeld met 4,5 minuut warme kraan en 0,5 minuut koud.
- Tweede week 4 minuten warm – 1 minuut koud
- Derde week 3,5 minuut warm – 1,5 minuut koud
- Vierde week 3 minuten warm – 2 minuten koud
- Vijfde week 2,5 minuut warm – 2,5 minuut koud
Uiteindelijk merk je vanzelf wanneer het tijd is om volledig koud te gaan douchen. In principe kun je dit ook al eerder uitproberen, maar wat extra ervaring opbouwen is geen overbodige luxe.
Ademhaling
Tijdens het koud douchen merk je direct dat je dieper begint te ademen. Je lichaam komt in een soort shock terecht, waardoor je automatisch begint te hyperventileren.
Probeer diep in- en uit te ademen en focus je daarbij niet op allerlei gedachtes, maar probeer deze juist los te laten. De manier van ademhalen is vergelijkbaar met die van bepaalde meditatie en mindfulness oefeningen.
Afvallen
Koud douchen is wat ons betreft niet de meest ideale manier om wat overtollige kilo’s kwijt te raken.
Zelfs na een aantal maanden onder de koude kraan te hebben gestaan, waren de resultaten op dit gebied niet bepaald spraakmakend.