Leuk dat je interesse hebt in een van de meest heilzame drankjes ter wereld! Want naast de lekkere smaak van groene thee is het ook nog eens ontzettend gezond!
Waarschijnlijk heb je zelf al het een en ander gehoord over de werking van Groene thee. In dit artikel lees je nog even precies, waar deze theesoort wel niet allemaal goed voor is.
Waar is groene thee goed voor?
Groene thee kent zijn oorsprong in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunde. Tegenwoordig is het drankje nog altijd een veelbesproken topic.
Waarbij vooral de heilzame werking van de theesoort een belangrijke rol speelt. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug bij het maken van verse gemberthee.
Wat zijn de voordelen?
Hieronder staan een aantal voordelen van groene thee op je gezondheid. Een ding is wel belangrijk hierbij te vermelden.
Groene thee is gezond, maar het is geen wondermiddel. Je kunt het trouwens wel goed drinken als je bijvoorbeeld wat extra kilo’s wilt afvallen met groene thee. Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon heerlijk genieten van een kopje groene thee. De heerlijke geur van deze theesoort is minimaal net zo rustgevend, als de aromatische nevel van etherische oliën uit een aroma diffuser.
Staar je dus niet blind op de voordelen uit onderstaand rijtje. De wetenschap is namelijk nog steeds bezig, om zowel de positieve als negatieve effecten van groene thee in kaart te brengen.
- Gewichtsverlies: groene thee verhoogt onze stofwisseling. Het polyfenol in groene thee versnelt de niveaus van vetoxidatie en de snelheid waarmee ons lichaam voedsel omzet in calorieën.
- Cholesterol: het drankje vermindert de slechte cholesterol in ons bloed en verbetert zo de verhouding tussen goed en slecht cholesterol.
- Hart & vaatziekte: wetenschappers vermoeden dat groene thee kan beschermen tegen de vorming van stolsels in onze bloedvaten.
- Diabetes: groene thee helpt bij het reguleren van glucosewaarden. Dit vertraagt de stijging van onze bloedsuikerspiegel na het eten.
- Hoge bloeddruk: regelmatig een kopje groene thee drinken kan het risico op een hoge bloeddruk verlagen.
- Depressie: de aanwezige stof L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in theebladeren. Er wordt gedacht dat deze stof zorgt voor een ontspannende en kalmerende werking bij veel theedrinkers.
- Huidverzorging: groene thee blijkt een verzorgend effect op onze huid te hebben. Zo kan de thee bijvoorbeeld helpen bij tekenen van veroudering en zou het zelfs rimpelvorming tegen kunnen gaan.
Wat zijn de nadelen?
Helaas bestaan er ook een aantal nadelen van groene thee, waaruit blijkt, dat de theesoort niet altijd gezond is voor iedereen.
- Maagirritatie: groene thee kan de maagwand irriteren. Zeker als de thee te lang heeft gestaan en wordt gedronken op een lege maag.
- Hoofdpijn: het drankje kan bij bepaalde mensen hoofdpijn veroorzaken. Vooral personen die gevoelig zijn voor cafeïne blijken hier meer last van te hebben.
- Moeite met inslapen: ook hier speelt de cafeïne een belangrijke rol. Drink dus niet te veel groene thee voordat je het bed induikt.
- Misselijkheid: bij het drinken van een grote hoeveelheid groene thee kan je misselijk worden en misschien zelfs wel overgeven.
Hoeveel cafeïne zit in groene thee?
Ja, er zit cafeïne in groene thee! Een kopje groene thee bevat tussen de 30 en 50 mg cafeïne. Poedervormige groene thee zoals matcha bevat over het algemeen net wat meer cafeïne, dan losse blaadjes of groene theezakjes.
Dit kan echter behoorlijk variëren en hangt grotendeels af van de soort theeplant, de groeiomstandigheden en de manier waarop de thee wordt verwerkt.
Bovendien blijkt hoe langer je de thee opzet en hoe warmer de temperatuur van het water. Hoe meer cafeïne er uiteindelijk in je kopje thee terechtkomt.
Misschien ook interessant:
- Gezond tussendoortje? Snel afvallen kan ook anders!
- Niet lekker in je vel? Jezelf opvrolijken is vrij simpel
- Wat is mindfulness? Tips en oefeningen voor beginners
Hoeveel kopjes per dag is gezond?
Drink je ongeveer drie tot vijf kopjes groene thee per dag, dan ben je gezond bezig. Probeer in ieder geval niet meer dan twee liter groene thee te drinken. Dit komt neer op zo’n tien kopjes per dag.
Vanwege de kleine hoeveelheid cafeïne die van nature aanwezig is in groene thee. Kun je bij een te grote hoeveelheid last krijgen van een opgejaagd gevoel, of val je minder goed in slaap.
Is groene thee gezond voor je darmen?
Groene thee kan vanwege de cafeïne die erin zit een laxerend effect veroorzaken. Vaak zul je hier alleen last van hebben, als je grote hoeveelheden groene thee drinkt.
Daarbij valt groene thee meestal niet zo lekker op een lege maag. De tannines in groene thee kunnen namelijk de hoeveelheid zuur in je maag verhogen.
Dit kan leiden tot problemen met je spijsvertering, waaronder obstipatie, brandend maagzuur en misselijkheid.
Wil je deze bijwerkingen beperken? Probeer dan de thee pas te zetten als het water niet kokend heet is en drink groene thee nooit op een lege maag.
Mocht je nog steeds last hebben van bijwerkingen? Drink dan gewoon een van onze heerlijke sapkuur recepten van 2019.
Is groene thee goed voor je huid?
Groene thee bevat een aantal krachtige antioxidanten die gezond kunnen zijn voor je huid. Deze zouden de kans op huidkanker doen afnemen vanwege het beschermende effect tegen UV-stralen.
Daarnaast kan groene thee een positieve bijdragen leveren aan de tekenen van:
- Huidveroudering
- Irritatie en roodheid
- Zwellingen
- Acne
- Poriën
- Infecties
Groene thee is gezond omdat het boordevol zit met Vitamine B2 en Vitamine E. Beide zijn essentieel voor het behouden van een gezonde huid. Probeer naast het drinken van groene thee ook genoeg aandacht te besteden aan gezonde voeding en voldoende beweging.