Qigong oefeningen voor een gezond bestaan

qigong oefeningen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Qigong is een eeuwenoude Chinese praktijk. Deze praktische oefeningen richten zich op het harmoniseren van lichaam, geest en ziel. Het is een combinatie van meditatie, ademhalingsoefeningen, en fysieke bewegingen. Speciaal ontwikkeld om de energiestroom in het lichaam te reguleren. In dit artikel zullen we ons richten op Qigong oefeningen, hun voordelen en hoe je ze kunt uitvoeren.

Voordelen van Qigong Oefeningen

Hieronder ontdek je de voordelen van Qigong. Chi kung oefeningen omvatten vele voordelen. Het zijn er haast te veel om op te noemen. We beschrijven hieronder de meest belangrijke effecten op je gezondheid.

Tip van Happygoodies

Heb je weinig energie en wil je afscheid nemen van een slecht humeur? Gebruik dit>>

qigong oefeningen

Verbetert de Flexibiliteit en Balans

Qigong oefeningen worden op een trage en zachtaardige manier uitgevoerd. Ze zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. De oefeningen versterken ook spieren, verbeteren flexibiliteit en vergroten het balans in je lijf.

Qigong oefeningen verminderen Stress en Angst

Chi kung vermindert op een effectieve manier stress en angst. Deze praktijk omvat diepe ademhaling en meditatie. Deze factoren helpen ook de geest te kalmeren en stress te verminderen. Net zoals mindfulness oefeningen dat doen.

Verhoogt Energie en Vitaliteit

Qigong oefeningen reguleren de energiestroom in het lichaam en verhogen daardoor de energie en vitaliteit. Regelmatige beoefening leidt doorgaans tot een gevoel van verjonging en algehele welzijn.

Verbeterde Concentratie en Focus

Qigong omvat meditatie en bewegingsoefeningen. Deze oefeningen versterken ook de geest-body connectie en verbeteren de concentratie en focus.

Versterkt het Immuunsysteem

Qigong oefeningen verminderen stress en verbeteren daardoor het immuunsysteem. Regelmatige beoefening optimaliseert de werking van het immuunsysteem. Dit vertaalt zich uiteindelijk tot een verbeterde gezondheid en welzijn.

Verbetert de ademhaling

Qigong oefeningen omvatten vaak ademhalingsoefeningen die ons helpen om onze ademhaling te verbeteren. Dit kan bovendien vooral nuttig zijn voor mensen met ademhalingsproblemen.

qigong oefeningen

Hoe voer je Qigong Oefeningen uit?

Omdat Qigong oefeningen vrij gecompliceerd zijn, leggen we hier de uitvoering kort voor je uit.

Staande Qigong Oefeningen

Sta met de voeten op schouderbreedte uit elkaar en ontspan het lichaam. Buig de knieën en houd de armen ontspannen naast het lichaam. Adem diep in en hef de armen omhoog tot schouderhoogte terwijl je uitademt. Adem in en breng de armen weer omlaag. Herhaal dit 10 keer.

Zittende Qigong Oefeningen

Zit op de rand van een stoel met de voeten plat op de grond en de handen op de dijen. Adem diep in en til de armen op terwijl je uitademt. Adem in en breng de armen weer omlaag. Herhaal dit 10 keer.

Qigong Ademhalingsoefeningen

Natuurlijke geneeswijzen worden de laatste tijd steeds populairder. Chi kung wordt gezien als een van deze alternatieve geneeswijzen. Het heeft namelijk veel voordelen voor zowel de geest als het lichaam. In deze uitgebreide blog gaan we nu wat dieper in op Qigong oefeningen, de voordelen ervan, hoe het werkt. En daarnaast hoe het je helpt om je lichaam en geest te verbeteren.

qigong oefeningen

Wat zijn Qigong Oefeningen?

Qigong oefeningen zijn een vorm van Chinese geneeskunde die zich richt op het beheersen van de levensenergie die door het lichaam stroomt, ook wel bekend als “Qi”. Qi wordt verondersteld de basis te zijn van ons fysieke, emotionele en mentale welzijn (mediteren).

Qigong oefeningen omvatten vaak meditatieve bewegingen, ademhalingsoefeningen en lichaamsbeweging om het lichaam en de geest te ontspannen en de Qi-stroom te bevorderen. Chi kung beoefenaars geloven dat wanneer onze Qi-stroom geblokkeerd is, dit kan leiden tot ziekte en andere gezondheidsproblemen.

Hoe werken Qigong Oefeningen?

Qigong oefeningen zijn gebaseerd op het idee dat we ons lichaam en onze geest kunnen beheersen door middel van ademhaling en beweging. Door bovendien de juiste ademhaling en bewegingsoefeningen uit te voeren, kunnen we onze levensenergie (Qi) beter laten stromen en zo onze gezondheid verbeteren.

Er bestaan veel verschillende soorten Qigong oefeningen, maar over het algemeen omvatten ze langzame, rustige bewegingen die vaak herhaald worden. Dit helpt ons om ons lichaam te ontspannen en ons bewust te worden van onze ademhaling. Dit kan ook bereikt worden met mindfulness oefeningen voor meer rust in je leven.

10 Qigong Oefeningen

Er zijn veel Qigong oefeningen beschikbaar. Hieronder vind je enkele van de belangrijkste oefeningen met een duidelijke uitleg:

Wuji

Begin met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en laat je armen ontspannen langs je zij hangen. Adem diep in en til je armen op tot schouderhoogte, met de handpalmen naar beneden gericht. Adem uit en laat je armen langzaam zakken. Herhaal deze beweging een paar keer terwijl je je concentreert op je ademhaling.

De gouden haan

Een van de mooie Qigong oefeningen is de gouden haan. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je armen ontspannen langs je zij. Til je rechtervoet op en plaats hem op je linkerbeen, zo dicht mogelijk bij je lies. Breng je handen naar voren en houd ze op schouderhoogte, met de handpalmen naar beneden gericht. Adem in en til je rechterbeen op terwijl je je armen omhoog brengt en je handpalmen naar voren draait. Adem uit en laat je been en armen zakken. Herhaal dit aan de andere kant.

De boom

Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je armen ontspannen langs je zij. Til je armen op en strek ze boven je hoofd uit, met de handpalmen naar elkaar toe gericht. Houd deze positie vast terwijl je diep ademhaalt en je concentreert op het gevoel van stabiliteit en rust.

De vliegende kraanvogel

Een van de betere qigong oefeningen is de vliegende kraanvogel. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je armen ontspannen langs je zij. Breng je armen omhoog tot schouderhoogte en strek ze uit, met de handpalmen naar beneden gericht. Adem in en til je linkerbeen op terwijl je je armen omhoog brengt en je handpalmen naar boven draait. Adem uit en laat je been en armen zakken. Herhaal dit aan de andere kant.

De draaiende schouders

Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je armen ontspannen langs je zij. Til je rechterschouder op en draai hem naar achteren, terwijl je je linkerhand naar voren beweegt. Draai vervolgens je linkerschouder naar achteren terwijl je je rechterhand naar voren beweegt. Herhaal deze beweging een paar keer terwijl je diep ademhaalt.

Het openen van de borstkas

Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en je armen ontspannen langs je zij. Adem in en breng je armen omhoog tot schouderhoogte, met de handpalmen naar boven gericht. Adem uit en draai je handpalmen naar beneden terwijl je je armen naar beneden brengt. Terwijl je dat doet, open je je borstkas en trek je je schouders naar achteren. Adem in en herhaal deze beweging.

De lage tijger

Ook een van de bekendere qigong oefeningen is de lage tijger. Begin op handen en knieën, met een gebogen rechte rug. Beweeg je hoofd naar boven en houd deze houding vast. Beweeg vervolgens terug naar beneden en ontspan je schouders. Herhaal dit 10 keer.

De bal bouwen

Je staat rechtop en zorgt voor een rechte rug. Ga een beetje door je knieën en houd je handen naar voren en doe net alsof je een bal vasthoudt. Probeer terwijl je de ‘bal’ vasthoudt je armen te rekken. Vervolgens beweeg je je handen naar binnen en naar buiten. Terwijl je dit doet, vestig je je aandacht op de ruimte tussen je handen. Herhaal dit 10 keer.

De vijf elementen balans oefening

Sta rechtop met de voeten op schouderbreedte uit elkaar en buig je knieën lichtjes. Breng de armen naar de zijkanten op schouderhoogte met de handpalmen naar beneden gericht. Adem in en draai de romp naar links, terwijl de rechterarm omhoog gaat en de linkerarm omlaag. Adem uit en draai de romp naar rechts, terwijl de linkerarm omhoog gaat en de rechterarm omlaag. Herhaal dit gedurende enkele minuten en probeer je ademhaling te synchroniseren met de beweging.

De zonnegroet oefening

Deze oefening is een combinatie van verschillende houdingen en bewegingen. Het is daarnaast een goede manier om het lichaam op te warmen. Zo laat je de energie door je lichaam stromen. Begin in de bergpositie. Met de voeten op schouderbreedte uit elkaar en de handen samen voor de borst. Je ademt in en brengt de armen omhoog. Doe dit terwijl je naar de zon kijkt. Je ademt uit en buigt naar voren, terwijl je de handen op de grond legt en de knieën lichtjes buigt. Adem in en breng het rechterbeen naar achteren in de lage plankpositie. Adem uit en breng het linkerbeen ook naar achteren en kom in de omgekeerde V-positie.

Je ademt vervolgens in en brengt het rechterbeen naar voren tussen de handen in de lage lungepositie. Adem uit en breng het linkerbeen ook naar voren en kom in de staande voorovergebogen houding. Adem in en breng de armen omhoog en kom terug in de bergpositie. Herhaal de oefening en wissel het been dat naar achteren gaat af.

Conclusie | Chi kung oefeningen

Dit waren 10 qigong oefeningen. Je kunt deze proberen om je gezondheid en welzijn te verbeteren. Let wel op dat het belangrijk is om een aangenaam en rustig tempo aan te houden. Je luistert voornamelijk naar je lichaam tijdens het beoefenen van qi kung. Heb je vragen of wil je meer weten? In deze cursus qi kung leer je alles wat je moet weten van een gekwalificeerde qigong-instructeur.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs