Zelfvertrouwen opbouwen tips & tricks

Zelfvertrouwen opbouwen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste kwaliteiten die je kunt bezitten. Het is de sleutel tot succes, geluk en voldoening. Je worstelt helaas met een laag zelfvertrouwen. Je weet daarnaast niet hoe je een positief en krachtig zelfbeeld kunt creëren. In deze blogpost geef ik je daarom tips voor het opbouwen van zelfvertrouwen en het verbeteren van je zelfbeeld.

Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is een gemoedstoestand. Je herkent het door een gevoel van zelfverzekerdheid en zelfrespect. Je gelooft ook dat je iets kunt doen en alles kunt bereiken wat je wilt. Ook heb je een gevoel van vertrouwen in je capaciteiten en bent bereid om risico’s te nemen. Je wordt niet altijd met zelfvertrouwen geboren; je zult het moeten cultiveren en koesteren.

Voordelen van zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen heeft enorme invloed op alle aspecten van je leven. Je voelt je zekerder in relaties, neemt betere beslissingen en bent creatiever. Je ontwikkelt ook betere communicatievaardigheden, vergroot je gevoel van eigenwaarde en wordt succesvoller.

Zelfvertrouwen maakt je ook veerkrachtiger. Je gaat beter om met moeilijke situaties en tegenslagen. Je blijft ook gefocust en gemotiveerd. Zelfs wanneer de dingen niet gaan zoals jij wilt.

Zelfvertrouwen opbouwen

Tips voor het opbouwen van zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen opbouwen is een continu proces. Je vindt hier enkele tips die je op weg kunnen helpen:

 1. Ontwikkel een positieve houding: je begint met te geloven in jezelf en in je vermogen om te slagen. Je laat ook angst of twijfel je niet in de weg staan.
 2. Neem risico’s: risico’s nemen kan eng zijn. Maar je krijgt zo ook vertrouwen in jezelf.
 3. Beoefen zelfzorg: je neemt tijd voor jezelf. Daarnaast ontspan je en laad je jezelf op. Zorg ook voor voldoende rust, eet gezond en beweeg regelmatig.
 4. Stel realistische doelen: je stelt haalbare doelen. Zo blijf je ook gemotiveerd en bouw je zelfvertrouwen op.
 5. Vier je successen: je viert je successen, hoe klein ook. Je geeft je zelfvertrouwen een boost.
 6. Omring jezelf met positieve mensen: je omringen met mensen die je steunen en aanmoedigen kan je helpen je zelfverzekerder te voelen.
 7. Onderneem actie: je onderneemt actie. Je doet iets en je overwint je gevoelens van zelftwijfel. Dit helpt je bij het opbouwen van je zelfvertrouwen.

Lees hier een aantal oefeningen die het vertrouwen in jezelf vergroten!

Hoe krijg ik mijn zelfvertrouwen terug?

Je voelt je down of je bent je gevoel van eigenwaarde kwijt. Je vindt het daarnaast moeilijk om je zelfvertrouwen terug te krijgen. Daarom vind je hier enkele tips om jezelf terug te krijgen:

 1. Identificeer de hoofdoorzaak: je identificeert de hoofdoorzaak van je lage gevoel van eigenwaarde. Je zoekt uit wat je moet doen om het te verbeteren.
 2. Stel kleine doelen: je stelt kleine doelen om te bereiken. Deze bouwen je zelfvertrouwen op.
 3. Beoefen zelfcompassie: je bent lief voor jezelf. Je vergeeft jezelf ook voor je fouten. Herhaal dagelijks, ik vergeef mezelf en je zult zien dat je sterker in je schoenen staat.
 4. Zoek hulp: je praat bijv. met een geestelijke verzorger. Deze hulpverlener geeft je inzicht in je gevoelens. Zodat je strategieën kunt ontwikkelen om je zelfvertrouwen te verbeteren.

Hoe verhoog je je gevoel van eigenwaarde?

Je verhoogt bovendien je gevoel van eigenwaarde door stappen te ondernemen die je zelfvertrouwen opbouwen en je zelfbeeld verbeteren. Hier ontdek je enkele tips voor het verhogen van je gevoel van eigenwaarde:

 1. Identificeer je sterke punten: je sterke punten en vaardigheden identificeren helpen je te concentreren op de positieve aspecten van jezelf.
 2. Zorg goed voor jezelf: je ontspant en laad jezelf op. Neem daarnaast een dagje rust en geniet van het moment.
 3. Gebruik affirmaties: het gebruik van positieve affirmaties kan je daarnaast helpen negatieve gedachten te vervangen door positieve. Zeg bijv. voor 2 tot 3 minuten: ik vind mezelf leuk. Je zult na 120 seconden ook merken dat je begint te lachen en je een stuk positiever bent.
Zelfvertrouwen opbouwen

Waarom heb ik zo weinig zelfvertrouwen?

Je veroorzaakt bovendien een laag zelfbeeld door een aantal factoren. Denk aan jeugdervaringen, familiedynamiek of traumatische gebeurtenissen. Je veroorzaakt het ook door negatief denken of perfectionisme. Door de oorzaak van je lage zelfvertrouwen te identificeren ontwikkel je strategieën die het verbeteren. Want alleen zo kun je de beste versie van jezelf worden.

Strategieën voor het opbouwen van zelfvertrouwen

Het ontwikkelen van zelfvertrouwen is ook een continu proces dat inspanning en doorzettingsvermogen vereist. Hier onthul ik enkele strategieën die je zelfvertrouwen opbouwen:

 1. Durf te falen: je leert het meeste van je fouten. Dat je faalt, wil niet zeggen dat je niks kunt. Probeer falen als lessen te zien die je van het universum op je pad krijgt.
 2. Lees boeken: je leest daarnaast boeken om nieuwe inzichten te krijgen en je kennis te vergroten. Een boek dat je kan helpen is Omringt door Idioten van Thomas Erikson.
 3. Focus op vooruitgang: focussen op vooruitgang en niet op perfectie kan je helpen gemotiveerd te blijven en een positievere kijk te hebben.
 4. Wees aardig voor jezelf: je bent aardig voor jezelf en behandelt jezelf met hetzelfde respect en liefde als je bij een vriend zou tonen.

Hoe Affirmaties gebruiken om je Zelfvertrouwen te vergroten

Je bouwt een blijvend zelfvertrouwen op met positieve affirmaties. Hier lees je diverse tips voor het gebruik van affirmaties:

 1. Kies positieve uitspraken: je kiest positieve uitspraken en gedachte patronen. Deze richten zich op je sterke punten en capaciteiten.
 2. Wees specifiek: wees specifiek bij het kiezen van affirmaties. En zorg ervoor dat ze zijn afgestemd op jouw behoeften.
 3. Herhaal dagelijks: je herhaalt je affirmaties dagelijks. Zo programmeer je ze in je onderbewustzijn.
 4. Visualiseer: je visualiseert jezelf dat je je doelen hebt bereikt. Zo versterk je de kracht van affirmaties.
 5. Begin: je begint vandaag nog en onderneemt direct stappen.

Hoe negatieve gedachten te overwinnen

Negatieve gedachten leiden bovendien tot gevoelens van laag zelfvertrouwen en zelftwijfel. Daarom heb ik hier nog enkele tips beschreven die negatieve gedachten overwinnen:

 1. Identificeer de hoofdoorzaak: je identificeert de hoofdoorzaak van je negatieve gedachten. Je zoekt uit wat je moet doen en verbetert ze.
 2. Daag je negatieve gedachten uit: daag je negatieve gedachten uit. Je herschrijft ze. Zo krijg je een positievere kijk op je leven.
 3. Focus op het heden: je focust op het heden. Je staat niet stil bij het verleden. Zo blijf je positief en bouw je zelfvertrouwen op.

Tips om met stress en angst om te gaan

Stress en angst zijn grote obstakels voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Je leest hier hoe je met stress en angst om kunt gaan:

 1. Beoefen mindfulness: je beoefent mindfulness. Zo blijf je ook in het huidige moment en verminder je stress en angst.
 2. Beweeg regelmatig: je lichaam bewegen, vermindert stress en verbetert je algehele mentale en fysieke gezondheid.
 3. Maak contact met anderen: je maakt daarnaast contact met anderen. Zo voel je je minder geïsoleerd en meer gesteund.
 4. Neem pauzes: je neemt regelmatig pauzes. Zo laad je jezelf op en verminder je stress en angst.

Conclusie | Zelfvertrouwen opbouwen

Zelfvertrouwen opbouwen en verbeteren is een doorlopend proces. Het vereist inspanning en doorzettingsvermogen. Maar uiteindelijk voel je je zekerder in relaties, neemt betere beslissingen en bent succesvoller in alle aspecten van je leven. Gebruik bovendien bovenstaande tips om je zelfvertrouwen op te bouwen en zelfliefde te beoefenen. Bekijk overigens de cursus zelfverzekerd blijven om je zelfvertrouwen te versterken.

Ik hoop dat je hebt geleerd dat je zelfvertrouwen afhangt van je mentale welzijn. Het kost ook veel moeite om van onzekerheid naar zelfzekerheid te stappen. Het heeft mij een aantal jaren gekost. Maar door dagelijks te werken aan mijn angst, twijfel en schaamte heb ik het onzekere patroon doorbroken. Jij kunt dit ook! Veel succes!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs