Ovenschotel maken: hoe maak je de beste stoofschotel?

Ovenschotel maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Wil je straks een ovenschotel maken? Je hoeft geen expertkok te zijn of veel geld uit te geven om te genieten van heerlijke en gezonde maaltijden. Met een beetje planning en voorbereiding kun je snel en gemakkelijk eenpansgerechten maken waar het hele gezin van zal smullen. Eenpansgerechten zijn ook geweldig omdat ze gemakkelijk kunnen worden ingevroren voor later, waardoor ze perfect zijn voor het bereiden van maaltijden of voor batch cooking. Ze zijn ook heerlijk om restjes in te verwerken.

Of je nu wat extra groenten in de koelkast hebt liggen of een paar plakken ham van een andere maaltijd, stoofschotels zijn een geweldige manier om ze opnieuw te gebruiken. Thuis je eigen stoofschotel maken is ook aanzienlijk goedkoper dan het kopen in een restaurant – vooral als je restjes gebruikt als basisingrediënten! Als je inspiratie nodig hebt om de beste stoofschotel te maken, zijn hier enkele tips:

Plan vooruit

Als je tijd en geld wilt besparen bij het koken, is planning essentieel. Als je al een paar recepten in gedachten hebt, kun je die gebruiken om een wekelijks maaltijdplan te maken. Zo heb je genoeg ingrediënten in huis om je favoriete stoofschotels te maken, verspil je geen eten en kun je dure uitjes vermijden. Als je nog geen recepten in gedachten hebt, begin dan met inspiratie opdoen. Blader door verschillende recepten online, in kookboeken of tijdschriften tot je iets vindt dat je wilt maken. Probeer de ingrediënten en smaken te variëren, zodat het niet saai wordt om elke week hetzelfde te koken. Als je een drukke agenda hebt, kun je ook overwegen om dubbele of zelfs driedubbele porties van je favoriete stoofschotels te maken en ze in te vriezen voor later. Zo heb je altijd een gezonde en lekkere maaltijd bij de hand.

Ovenschotel maken

Selecteer je ingrediënten

De ingrediënten die je kiest hebben een grote invloed op de algemene smaak en textuur van je stoofschotel. Bij het maken van een stoofschotel kun je het beste kiezen voor een selectie van groenten en peulvruchten die in dezelfde hoeveelheid tijd gekookt kunnen worden. Als je groenten toevoegt die er langer over doen om gaar te worden dan de andere, worden ze te gaar en knapperig. Gebruik je groenten met een kortere kooktijd, dan worden ze ondergekookt en knapperig. Als je een stoofschotel met vlees maakt, voeg dan verschillende groenten met verschillende kooktijden toe om ervoor te zorgen dat ze allemaal gaar zijn. Als je een vegetarische ovenschotel maakt, hoef je je hierover geen zorgen te maken. Zorg er gewoon voor dat je stoofschotel genoeg groenten bevat om hem hartig en bevredigend te maken.

Kies een recept en maak een boodschappenlijstje

Als je al een idee hebt van wat je wilt koken, begin dan met het maken van een boodschappenlijstje. Voor de meeste stoofschotels kun je verschillende groenten en peulvruchten gebruiken, evenals vlees of eieren. Probeer ingrediënten te kopen die in het seizoen zijn en voeg geen kunstmatige smaakstoffen of conserveringsmiddelen toe. Als je tijd hebt, zoek dan online naar de beste prijzen. Je kunt ook overwegen om je producten of peulvruchten in bulk te kopen. Zo heb je altijd verschillende ingrediënten bij de hand en kun je wat geld besparen.

Tip van Happygoodies: ben je klaar met koolhydraten in je ovenschotel en wil je alles uit je dieet halen? Gebruik dit>>

Bereid de ingrediënten voor bij het maken van een ovenschotel

Zodra je alle ingrediënten hebt, kun je ze gaan bereiden en een heerlijke ovenschotel maken. Als je vlees gebruikt, hak of snij het dan in kleine stukjes zodat het sneller en gelijkmatiger gaar wordt. Wanneer je verse groenten gebruikt, hak of snij ze dan in kleine stukjes. Als je groenten uit blik of uit de diepvries gebruikt, kun je ze heel laten of iets groter snijden.

Lees ook:

Kook het vlees eerst voordat je iets anders toevoegt

Hoewel veel soorten stoofschotels kunnen worden gemaakt met verschillende soorten vlees, kun je het vlees het beste eerst koken voordat je iets anders aan de stoofschotel toevoegt. Zo krijgt het vlees voldoende tijd om door en door gaar te worden en wordt het risico van door voedsel overgedragen ziekten weggenomen. Stoofschotels met eieren moeten daarentegen worden toegevoegd nadat het vlees volledig gaar is, omdat de hitte van het vlees ervoor kan zorgen dat de eieren beginnen te koken voordat ze volledig zijn bereid. Als je een slowcooker gebruikt voor het maken van een ovenschotel, kun je alle ingrediënten in één keer toevoegen en het geheel op zichzelf laten koken.

Lees ook:

Voeg je groenten toe aan je ovenschotel

Groenten hebben het langst nodig om te koken in een braadpan, dus die moeten als eerste worden toegevoegd. Nogmaals, als je verse groenten gebruikt, hak of snij ze dan in kleine stukjes. Als je diepvriesgroenten gebruikt, kun je ze in grote stukken snijden. Als je groenten uit blik gebruikt, kun je ze in hun geheel toevoegen.

Ovenschotel maken

Dik in en voeg je vloeistof toe voor het opdienen

Als je een ovenschotel maken wilt met groenten en peulvruchten, kun je de stoofschotel op het einde indikken met zetmeel. Maïszetmeel en aardappelzetmeel zijn twee van de populairste opties, en kunnen aan het eind van het kookproces worden toegevoegd. Als je je stoofschotel wilt verdikken met een natuurlijker ingrediënt, kunt je een groente zoals aardappelen of wortelen gebruiken. Schil en snijd ze in kleine stukjes en voeg ze tijdens het koken toe aan de stoofschotel. je kunt ook een verdikkingsmiddel zoals maïzena of bloem toevoegen aan het einde van het kookproces. De beste manier om een verdikkingsmiddel aan een stoofschotel toe te voegen is het op te lossen in een kleine hoeveelheid vloeistof en het dan tegen het einde van het kookproces door de stoofschotel te roeren.

Slow Cooker Braadschotels en ovenschotel

Slow Cooker Ovenschotels zijn erg handig voor gezinnen onderweg, omdat je ze in grote hoeveelheden in een slowcooker kunt maken en dan kunt invriezen voor later. Zo heb je altijd een gezonde en lekkere maaltijd bij de hand voor drukke doordeweekse avonden.

Het beste aan stoofschotels is dat er eindeloos veel manieren zijn om ze te maken. Er is niet één recept dat de beste stoofschotel genoemd kan worden. Je kunt verschillende ingrediënten en kruiden combineren tot je een combinatie vindt die je het lekkerst vindt. Dit kan het lastig maken om een recept precies te volgen, maar hier zijn een paar tips:

  • Zorg ervoor dat je de juiste kookapparatuur gebruikt
  • Als je een slowcooker gebruikt, zorg er dan voor dat je een recept kiest dat voor deze apparatuur bedoeld is.
  • Zorg er ook voor dat je genoeg ruimte hebt in de slowcooker voor alle ingrediënten en dat ze goed passen.
  • Lees het recept grondig voordat je een ovenschotel gaat maken
  • Als er staat dat je de ingrediënten in een bepaalde volgorde moet toevoegen, zorg er dan voor dat je die volgorde volgt. Als je dat niet doet, loop je het risico dat sommige ingrediënten te weinig koken.
  • Maak genoeg voor restjes
  • Je kunt extra stoofschotels gebruiken om maaltijden te bereiden of om een grotere hoeveelheid in te vriezen.

Geniet van je braadpan!

Dit ligt misschien voor de hand, maar vergeet niet van je heerlijke maaltijd te genieten als hij eenmaal gaar is. Stoofschotels zijn geweldige maaltijden om met vrienden of familie van te genieten, omdat ze voor een heel sociale ervaring kunnen zorgen. Koken met anderen is ook een goede manier om relaties te versterken. Als je voor iemand kookt of een ovenschotel maakt, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk van de maaltijd geniet. Dit kan zo simpel zijn als genieten van een mooi uitzicht terwijl je eet of het afspelen van wat muziek terwijl je kookt.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs