De basis van meditatie

Basis van meditatie

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

In dit artikel bespreken we de basis van meditatie. Op het moment dat je gaat zoeken naar rustgevende oefeningen, wil je wel weten waar je precies mee bezig bent. Dus daarom vind je hieronder meer uitleg om de beginselen van het mediteren onder de knie te krijgen!

Wat is de basis van meditatie?

De basis van meditatie begint bij het erkennen in jezelf waarom je besloten hebt om te gaan mediteren. In de traditionele praktijk bestaat deze vaardigheid uit het observeren van het komen en gaan van je gedachtes en emoties. Zonder hierin verdwaald te raken observeer je deze gevoelens, die vanuit de donkere diepte naar het oppervlak drijven.

Op dit moment lijkt het net alsof je vanaf de zijlijn dit innerlijke proces observeert. Je leert hierbij een vaardigheid die niemand je meer kan afpakken. In de praktijk vertaalt zich dit in situaties waarin je simpelweg weet dat er bepaalde interne triggers zijn waar je rekening mee moet houden.

Zodra een trigger in de vorm van een gedachte, gevoel of emotie naar de oppervlakte komt, erken je dit in jezelf en ben je vervolgens in staat deze negatieve emotie los te laten, voordat deze tot uitdrukking komt.

Je creëert hiermee een gevoel van stilte in en om jezelf heen. Dit manifesteert zich in een tijdsvenster tussen je innerlijke impulsen en je externe reacties op deze impulsen. Elke keer als je zo’n impuls voelt opkomen en je erkent deze emotionele uitbarsting, voordat deze tot expressie is gekomen, dan veranderd hiermee de cyclus van een negatieve reactie in een positieve reactie.

Dus na verloop van tijd zul je vanzelf opmerken dat je steeds meer positieve impulsen vanuit je innerlijke perceptie zult ontvangen, terwijl de negatieve patronen steeds minder zullen opborrelen.

Hoe je precies geconditioneerd bent, hangt ervan af. Ben je bewust van het feit dat je bijvoorbeeld snel geneigd bent om aan opkomende emoties vast te houden? Of kun je deze patronen in jezelf erkennen en vervolgens vrij snel loslaten.

Hoe leer je mediteren?

Je leert mediteren door het simpelweg te oefenen. Dit werkt net zoals het leren van een nieuwe taal of andere vaardigheid. Hiervoor neem je een ontspannen houding aan waarbij je rug volledig recht is. Voor beginners is de beste houding zittend op een stoel of kruk, omdat je liggend nogal snel geneigd bent om in slaap te vallen.

Je begint de oefening met het observeren van je gedachten, zodat het hogere deel van je geest wordt ontbonden van het onderste deel. Je observeert gedachten ontstaan en gedachten weer neerdalen. Het ritme van je adem kun je gebruiken als een soort ankerpunt, waar je altijd naar terug kunt keren. Na verloop van tijd geeft dit je de keuzevrijheid om mee te gaan in je gedachten en emoties of deze los te laten.

Haal meer uit je meditatiesessie

Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om je meditatiesessie en boost te geven. Je kunt bijvoorbeeld meditatie muziek beluisteren of mantra’s herhalen ter ondersteuning van je meditatiesessie. Als extra tip kun je voordat je begint met mediteren, enkele keren diep in- en uitademen. Dit helpt je lichaam en geest te ontspannen zodat je beter kunt concentreren.

Het onderbewustzijn is slechts een creatuur van gewoonte, gedachten en gevoelens. Jij hebt de keuze of je hieraan wilt deelnemen. Tijdens het observeren kun je een mentale notitie maken van welke gedachten er steeds opnieuw opkomen, welke gedachten wegvallen en welke gedachten sterk genoeg zijn om je observerend vermogen te doorbreken.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs