Yoga nidra oefeningen om je slaap te verbeteren

Yoga nidra oefeningen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Heb je moeite om ’s nachts in slaap te vallen? Kun je door frequente nachtmerries niet lang in slaap blijven? Voel je je de hele dag moe, hoeveel slaap je ook krijgt? Zo ja, dan is je slaap misschien niet zo rustgevend als zou moeten. In dit artikel vind je yoga nidra oefeningen en meer informatie over slaapmeditatie.

Veel mensen hebben problemen met hun slaappatroon en sommigen hebben er meer moeite mee dan anderen. Maar maak je geen zorgen! Er zijn meerdere manieren om je slaapkwaliteit en -duur te verbeteren. Een daarvan is yoga nidra of yogaslaap.

Yoga nidra is een oude meditatietechniek die ontworpen is om een staat van ontspanning op te wekken en de slaapgewoonten te verbeteren. Het helpt ook de geest te zuiveren van alle negatieve gedachten die kunnen verhinderen dat je gemakkelijk in slaap valt of dat je rustig slaapt als je er toch in slaagt in slaap te vallen.

Wat is yoga nidra?

Yoga nidra is een oude meditatietechniek die ontworpen is om een staat van ontspanning op te wekken en de slaapgewoonten te verbeteren. Het zuivert de geest van een negatief beeld over jezelf. Deze gedachten kunnen voorkomen dat je snel in slaap valt of de kwaliteit van je slaap beperken als het je uiteindelijk lukt om in te doezelen.

Yoga nidra wordt vaak vertaald met ‘yogische slaap’, maar de oorspronkelijke betekenis van het woord yoga nidra is heel anders dan het concept van yoga in de westerse wereld. Deze vorm van slaapmeditatie is eigenlijk een combinatie van drie oude meditatietechnieken: Yoga, Nidra en Bhramari.

Hoewel deze specifieke combinatie van oefeningen uniek is voor yoga nidra, zijn de afzonderlijke technieken dat niet.

 • Yoga: Yoga als concept is duizenden jaren oud en vindt zijn oorsprong op het Indiase subcontinent. Het is een combinatie van fysieke houdingen, ademhalingstechnieken en meditatie.
 • Nidra: Nidra is het oude Sanskriet woord voor slaap of ‘droomloze slaap’.
 • Bhramari: Bhramari is een specifieke vorm van meditatie die gebruikt wordt bij slaapmeditatie. Het is een Sanskriet woord dat vertaald kan worden als ‘neuriënde bij’. Bhramari is een meditatieve techniek waarbij men neuriet om een staat van meditatie op te wekken.
Yoga nidra oefeningen

Waarom is yoga nidra goed voor je?

Yoga nidra is een oude techniek en oefeningen die je kunnen helpen de kwaliteit en duur van de slaap te verbeteren door je geest te zuiveren van negatieve gedachten die kunnen verhinderen dat je gemakkelijk in slaap valt.

Het helpt ook stress en angst te verminderen, een van de meest voorkomende redenen voor een slechte slaap. Deze slaapmeditatie is een zeer effectieve techniek om de slaapkwaliteit te verbeteren. Het wordt daarom vaak beoefend in kuuroorden en wellness-retraites.

Voor een paar voordelen van yoga nidra voor de slaap lees je verder door. Hier vind je eerst drie meest voorkomende redenen waarom een betere slaap belangrijk is, zijn:

 • Betere energie gedurende de dag.
 • Betere focus en productiviteit.
 • Een gezondere en gelukkiger relatie met jezelf.

De voordelen van Yoga Nidra

De voordelen van Yoga Nidra voor de slaap zijn:

 • Het zuiveren van je geest van alle negatieve gedachten die kunnen voorkomen dat je gemakkelijk in slaap valt of rustig slaapt als het je wel lukt om in slaap te vallen.
 • Het verminderen van stress en angst. Wat twee van de meest voorkomende redenen zijn voor een slechte slaap.
 • Het verbeteren van de kwaliteit van je slaap. Al deze voordelen maken slaapmeditatie tot een uiterst effectieve techniek om de slaap te verbeteren.

Al deze voordelen maken yoga nidra een zeer effectieve techniek om de slaap te verbeteren.

Yoga nidra oefeningen
Lees ook:

Hoe doe je slaapmeditatie op de juiste manier?

Er is geen ‘juiste’ manier om yoga nidra te doen, en het is aan jou hoe je de techniek wilt beoefenen. Je kunt je eigen yoga nidra oefeningen samenstellen die passen bij jouw behoeften en voorkeuren.

Het enige wat je in gedachten moet houden is dat slaapmeditatie een staat van ontspanning is, dus hoe meer ontspannen je bent, hoe beter de techniek zal werken.

Hier zijn een paar tips om het meeste uit je yoga nidra oefeningen te halen:

 • Begin met een paar minuten ademhalingsoefeningen om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.
 • Ga dan over in een geleide meditatie om de techniek af te ronden. De lengte van de yoga nidra oefeningen hangt af van hoe lang je de techniek wilt beoefenen.
 • Hoe meer ontspannen je bent, hoe langer je yoga nidra moet beoefenen.

Yoga nidra oefeningen

De beste yoga nidra oefeningen om je slaap te verbeteren zijn:

 • Zuchten: begin met het sluiten van je ogen en adem diep in en uit door je neus. Maak tijdens het uitademen een zuchtend geluid. Herhaal dit 10-20 keer.
 • Visualisatie: sluit je ogen en visualiseer uzelf op een rustige en vredige plaats. Je kunt een strand, een bos of een plek naar keuze gebruiken waar je je ontspannen voelt.
 • Ademhaling: concentreer je op je ademhaling, zorg ervoor dat je diep maar niet te krachtig ademt. Zorg ervoor dat je ademhaling vanuit het middenrif komt.

Yoga nidra online cursus

Je kunt yoga nidra zien als een krachtige en transformerende oefening die je helpt in contact te komen met je diepste zelf. Onderstaande cursus van 5 sessies omvat alles wat je nodig hebt om de techniek van slaap meditatie te leren. De training bevat een uitgebreide cursushandleiding en alles voor een betrouwbare opleiding.

Ook bevat het een persoonlijk werkboek voor elk van de 7 chakra’s en verschillende instructievideo’s. Of je nu op zoek bent naar verdieping van je verbinding met jezelf of anderen, of naar genezing en zelfrealisatie. Dit is één van de beste yoga online cursus met een krachtige beoefening die je kan helpen op je pad.

Conclusie

Yoga nidra is een oude meditatietechniek die ontworpen is om een staat van ontspanning op te wekken en de slaapgewoonten te verbeteren. Het helpt ook de geest vrij te maken van negatieve gedachten die kunnen verhinderen dat je gemakkelijk in slaap valt. De beste yoga nidra online oefeningen om je slaap te verbeteren zijn zuchten, visualisatie en ademhaling. Begin met een paar minuten ademhalingsoefeningen om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen. Ga dan over in een geleide meditatie om de techniek af te ronden. De lengte van de yoga nidra oefeningen hangt af van hoe lang je de techniek wilt beoefenen. Hoe meer ontspannen je bent, hoe langer je yoga nidra moet beoefenen. Als je je slaap wilt verbeteren en het meeste uit je tijd in bed wilt halen, is yoga nidra de techniek die je moet proberen.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs