Mindfulness voor beginners

Mindfulness oefeningen voor beginners

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Voor beginners kan mindfulness lastig zijn om te bereiken. In dit blogartikel vind je praktische tips en advies om je hierbij te helpen! Natuurlijk is het geen geheim dat sommige oefeningen onmisbaar zijn om meer rust en minder stress in je leven te creëren.

Het beoefenen van deze methode zorgt ervoor dat je meer focus kunt opbrengen. Concentratie is een doorslaggevende factor als het gaat over zelfontplooiing. Het vermogen om jezelf beter te concentreren verbetert namelijk ook direct je stemming.

Een onophoudelijke stroom van (negatieve) gedachten veroorzaakt een ongezond denkpatroon, wat nog eens leidt tot een onaangenaam welbevinden bijvoorbeeld overbelasting, onrust en een slecht gevoel van binnen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een superoude, meditatieoefening. Het idee om weer volledig aanwezig te zijn, bewustzijn te creëren en in het hier en nu te leven spreekt steeds meer mensen aan. Deze scherpzinnige lichaamsbewegingen voor nieuwelingen zijn bedoeld voor personen die minder extreem willen reageren en negativiteit van buitenaf willen elimineren.

Terwijl deze meditatievorm geschikt is voor iedereen, is het ook cruciaal om regelmatig te leren mediteren. Dit speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van gewoontes. Een dagelijkse routine zorgt niet alleen voor minder toxische gedachten, maar ook voor minder sterke emoties of spanningen in je spieren.

Je bent mindful bezig zodra je bewustzijn creëert over alle factoren die je zintuigen waarnemen. Dit betekent onder andere ook dat je bewust wordt van je omgeving, je doen en laten en je stemmingswisselingen. Er bestaan daarnaast talloze studies die aantonen dat je als mindful mens andere structuren krijgt binnen je brein. Dit wil letterlijk zeggen het her modelleren van je hersenen.

Mindfulness oefeningen voor beginners

Mindfulness oefeningen voor beginners

Mindfulness oefeningen voor beginners zijn razend populair op het moment. Het internet staat boordevol met diverse tips & tricks, met reviews en kosteloze vaardigheden. Het is misschien wel duidelijk dat meditatie de menselijke gezondheid verbetert. Maar hoe oefen je concentratie, opmerkzaamheid, aandacht en oplettendheid? Hieronder vind je verschillende methodes om te ontspannen, relaxen en genieten.

Opgave 1: focus

Focus, concentratie en aandacht kunnen lastig zijn in een drukke maatschappij. Waar je rekening mee moet houden als je mindfulness beoefent, is dat je de tijd neemt om je aandacht te richten op je omgeving. Denk hierbij aan de zintuigen zoals voelen, proeven, ruiken, horen en zien. Fiets je bijvoorbeeld naar je beste vriend(in) luister dan naar de omgeving om je heen. Focus je gedachten op het geluid van een voorbij rijdende auto of luister naar het gefluit van de vogels in het park.

Opgave 2: mediteer

Hoe kun je mediteren leren? Waar je op moet letten als je mediteert, is dat je leeft in het moment. Vestig je interesse op je doen en laten. Terwijl je de afwas doet, is het cruciaal om je te richten op de handeling. Voel het warme water over je handen glijden en breng je aandacht naar de afwasborstel. Veel mindfulness oefeningen voor beginners vragen nauwelijks inspanning. Maar het belangrijkste is dat je routinematig werkt en bewuster omgaat met allerlei factoren om je heen.

Mindfulness oefeningen voor beginners opgave 3: acceptatie

Een van de factoren waarom oplettendheid voor beginnelingen wordt gezien als een moeilijke vaardigheid, is dat niks doen saai wordt geacht. Mindfulness wordt al jaren toegepast, omdat het je acceptatie voor jezelf verbetert. Het gaat erom dat je jezelf accepteert en behandelt net zo als je omgaat met familie, kennissen of vrienden.

Opgave 4: ademhalingsoefening

Met ademhalingsoefeningen creëer je een hogere staat van bewustzijn. Ademen is eenvoudig en het elimineert negatieve gedachten. Concentreer je op je adem, haal diep lucht en herhaal deze oefening een aantal keer. Nadat je meer zuurstof hebt ingeademd, houd je je adem in en sluit je je ogen. Laat je onderdompelen in een totale staat van rust en voel hoe de energie door je lichaam vloeit.

Alternatief: mindfulness oefeningen voor beginners

Het is wellicht een van de belangrijkste dingen van het leven. Je aandacht terugbrengen naar het moment. Mindfulness voor het dagelijks leven is enorm handig, elk onderdeel van de cursus biedt uitgebreide video’s en tips. Zoals je kunt verwachten van de training is het heel diepgaand als het gaat om meditatie/mindfulness.

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs