Hoogsensitief! De betekenis en tips voor HSP’s

Hoogsensitief

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Ieder mens ervaart prikkels op z’n eigen manier! Kenmerkend voor een hoogsensitief persoon is dat het zenuwstelsel van diegene een stuk gevoeliger reageert op deze prikkels.

Buiten dat zijn er in de hedendaagse drukke wereld genoeg prikkels om te verwerken voor iedereen. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld stress op het werk, of een grote lijst aan dagelijkse verplichtingen wordt hoogsensitiviteit een steeds belangrijker onderwerp!

In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van HSP en geven we een aantal tips om hier wat makkelijker mee om te gaan in de toekomst!

Inhoudsopgave

Hoogsensitief: de betekenis

De zintuigen van een HSP’s zijn fijngevoeliger dan normaal. waardoor details vaak intenser worden waargenomen. Hoogsensitiviteit is overigens geen afwijking, maar een persoonlijkheidskenmerk.

HSP komt bij mannen net zoveel voor als bij vrouwen en behoort tot de aangeboren eigenschappen die genetisch bepaald zijn. Je kunt het dus niet gedurende je leven ontwikkelen maar wordt er simpelweg mee geboren.

In principe zijn er twee groepen HSP’s. De eerste groep bestaat uit ongeveer 70% en is van nature vrij rustig en heeft een introvert karakter. Deze mensen vinden het prima om lekker ontspannen en relax door het leven te gaan.

De andere 30% heeft daarentegen wat meer uitdaging nodig. Deze mensen zoeken namelijk regelmatig het avontuur op en genieten van de nodige spanning en sensatie om zich heen.

Misschien ook interessant:

Belangrijke eigenschappen

Hieronder even een opsomming van de meest belangrijke kenmerken van een hoogsensitief persoon. De ene persoon heeft er natuurlijk meer last van dan een ander.

 • Gevoeliger voor prikkels en emoties
 • Voelen zich anders dan andere mensen
 • Groot empathisch vermogen
 • Hebben een sterk ontwikkelde intuïtie
 • Raken snel ontroerd door kunst en muziek
 • Voelen een sterke connectie met de natuur
 • Stemmingen en sferen worden snel opgemerkt
 • Hebben moeite om grenzen aan te geven
 • Kunnen gevoelens van zichzelf en anderen moeilijk onderscheiden

Tips voor een hoogsensitief persoon

Voor een hoogsensitief persoon valt het leven soms behoorlijk zwaar. Al die intense prikkels zijn soms gewoon net wat te veel om allemaal te verwerken. Dit kost overigens ontzettend veel energie waardoor HSP’s vaak moe en uitgeput raken.

Daarom zetten we hieronder nog even kort een aantal bruikbare tips voor iedereen met HSP!

 • Luister goed naar je lichaam
 • Probeer ook duidelijk je grenzen aan te geven
 • Zorg daarnaast voor genoeg lichaamsbeweging
 • Eet gezond en zorg goed voor jezelf
 • Neem ook voldoende rust op een dag
 • Probeer geluid van buitenaf te dempen
 • Plan je dag niet helemaal vol
 • Probeer mindfulness of meditatie-oefeningen

Hoogsensitief test

Mocht je nou het idee hebben dat je zelf hoogsensitief bent? Dan bestaat er natuurlijk een zelftest om te checken of je hier daadwerkelijk voor in aanmerking komt.

Deze test is ontworpen door Dr. Elaine Aron en bestaat uit 23 vragen die je via deze link kunt beantwoorden. De test is vrij eenvoudig en iedereen kan hem dus ook zonder moeite maken!

Boeken over hoogsensitiviteit

Uiteraard zijn er ook een aantal boeken die interessant kunnen zijn om te lezen. Verschillende auteurs waaronder ‘Elke van Hoof’ en ‘Ann Michiels‘ hebben hier een waardevol boek geschreven over sensitiviteit in het Nederlands.

Hoogsensitief

Hoogsensitiviteit is onzin?

Er is tegenwoordig meer dan genoeg animo om hoogsensitiviteit in twijfel te trekken. Vooral de verschillende meningen op dit onderwerp zijn behoorlijk verdeeld.

Mocht je nou twijfelen of jij een hoogsensitief persoon bent of kent. Maak je dan vooral geen zorgen over een eventueel ontbrekende diagnose, maar luister naar je lichaam en de wereld om je heen.

Vaak vormt je persoonlijke onderbuik gevoel een mooie leidraad in dit soms nogal onduidelijke verhaal over sensitiviteit. Probeer lief te zijn en jezelf te accepteren zoals je bent!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs