Genieten van meditatie doe je zo!

Genieten van meditatie

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Elk mens heeft van nature het vermogen om gelukkig te zijn. Meditatie kan onwijs goed helpen om dit gevoel te bereiken. Helaas gooit de turbulente maatschappij van tegenwoordig voor veel mensen roet in het eten. Dit maakt het behoorlijk lastig om de subtiele stroom van innerlijk geluk te voelen. Hieronder volgt daarom wat praktisch advies voor iedereen die optimaal wilt genieten van meditatie.

Hoe kun je optimaal genieten van meditatie?

Het kan best wel frustrerend zijn om tijdens het mediteren geen enkele vorm van vooruitgang te boeken. Wil je optimaal kunnen genieten van meditatie? Ben je dan wel bewust dat je hiervoor een klein beetje ervaring nodig hebt op het gebied van spiritualiteit. Daarnaast is het van belang dat je het basisproces van meditatie in zekere zin beheerst.

Het beoefenen van meditatie vereist simpelweg geduld en heeft tijd nodig. Naarmate je meer ervaring hebt opgebouwd zal het ook makkelijker worden om je geest tot rust te brengen en je aandacht op het hier-en-nu te richten. Voor beginners is het daarom raadzaam om te starten met een aantal simpele meditatieoefeningen.

Probeer minimaal 20 minuten te mediteren

Op het moment dat je langer dan 20 minuten stil kunt blijven zitten, zal er iets opmerkelijks met je lichaam gebeuren. Om te ‘genieten’ van je meditatie zul je tijdens het mediteren muisstil moeten zijn. Je mag dus op geen enkele manier bewegen, behalve de beweging die je maakt met je onderbuik (tijdens het in- en uitademen) en de pulsaties van je hartslag.

Nadat je zo’n 20 minuten volkomen onbeweeglijk in de meditatie zit, zul je merken dat het ritme van je ademhaling en hartslag is gedaald. Er gebeurd zogezegd iets met je innerlijke prana, ook wel de vitale kracht genoemd.

Breng je ademhaling tot stilstand

Het ritme waarop onze levenskracht pulseert, heeft invloed op diverse fysieke en mentale processen. Een snel ritme zorgt voor een snelle ademhaling en rusteloze geest. Dit maakt het moeilijk om jezelf tijdens meditatie te concentreren. Laat staan dat je kunt genieten van je meditatie!

Om jezelf beter te concentreren, zul je het ritme van je ademhaling tot (bijna) stilstand moeten brengen. Het ritme wordt namelijk dusdanig subtiel dat je de beweging in je onderbuik nog amper kunt waarnemen.

Maak van je lichaam een standbeeld

Verder moet je lichaam zo stil als een standbeeld blijven staan. Na 20 minuten zul je langzaam maar zeker dat gevoel van rust beginnen te voelen. Dit rustgevende gevoel is er altijd al geweest, maar omdat we nooit de tijd nemen om onze geest tot rust te brengen, zijn we simpelweg niet in staat om deze goddelijke stroom van geluk waar te nemen.

Heb je dit gevoel eenmaal geproefd dan kun je de connectie ook sterker maken, door bijvoorbeeld vaker naar dit gevoel van rust op zoek te gaan en meer tijd op deze plek te spenderen. Dit vereist zoals gezegd geduld en heeft dus ook tijd nodig.

Nog meer genieten van meditatie?

Hier op de redactie zijn we continu op zoek naar interessante ‘goodies’ voor nog meer happiness. Heb je dus nog tips om nog meer te genieten van meditatie? Laat het dan vooral even weten in de comments!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs