Is een elektrische kachel de juiste keuze?

elektrische kachel

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een manier om je huis warm, knus en gezellig te houden? Een elektrische kachel kan de juiste keuze voor je zijn. Het apparaat verwarmt op een betaalbare en efficiënte manier je huis. Maar met zoveel verschillende soorten elektrische kachels beschikbaar. Hoe weet je nu welke de beste optie is? Op Happygoodies vind je de informatie die je nodig hebt. Zo neem je zeker de juiste beslissing bij de aanschaf van elektrische verwarming. We bespreken de verschillende soorten kachels. De voor- en nadelen van elk type. En we beschrijven de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Met deze gids vind je de verwarming die het beste bij je huis en je budget past.

Wat is een elektrische kachel?

De elektrische kachel creëert warmte door middel van elektriciteit. Een elektrische radiator bijvoorbeeld. Deze sluit je aan op een stopcontact. Vervolgens genereert hij warmte door een elektrische motor binnenin. Deze motor verplaatst water via een pomp. Zo kan het water worden verwarmd en gekoeld. Bij elektrische plintverwarming loopt er een elektrische stroom door speciale spoelen. Dit gebeurt onder het oppervlak van het verwarmingselement van de kachel. Bovendien heb je elektrische radiatorverwarming, elektrische wandpanelen en elektrische verwarmingselementen onder kasten. Deze maken overigens gebruik van een soortgelijke technologie. Je hebt ook warmtepompen. Dit is een meest voorkomend type elektrische verwarming. Ze werken op dezelfde manier als je koelkast. Deze toestellen gebruiken een warmteabsorberende plaat. Hiermee brengen ze warmte van een koudere bron naar een warmere kamer. Denk aan de buitenlucht of je zolder.

Over het algemeen zijn warmtepompen efficiënter in het koelen van kamers dan conventionele airconditioners. Ze gebruiken namelijk elektriciteit om warmte over te brengen, niet lucht. Sommige elektrische warmtepompen produceren ook warm water door speciale programma’s. Deze kun je laten installeren door professionals. Dat hoeft niet per se bij de elektrische mini kachel.

elektrische kachel

Soorten elektrische kachels

Er bestaan talloze elektrische kachels. We behandelen nu een aantal populaire verwarmingselementen.

 • Elektrische radiatoren: dit zijn de meest voorkomende soorten elektrische verwarming. Ze werken als gewone radiatoren. Maar ze verwarmen water door middel van elektriciteit. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Denk aan elektrische verwarmingselementen, keramische verwarming of beide.
 • Elektrische wandpanelen: dit type komt minder vaak voor. Ze worden achter muren of in plafonds geplaatst en geven warmte af van achter de muur. In tegenstelling tot elektrische radiatoren en elektrische plintverwarming voor de verwarming van de lucht in een kamer. Verwarmen wandpanelen een vast oppervlak erachter.
 • Elektrische verwarmingselementen onder kasten: elektrische kachels onder kasten zijn een ander, minder gebruikelijk type elektrische kachel. Ze worden onder kasten geplaatst om een kast of voorraadkast van warme lucht te voorzien.
 • Warmtepompen: deze apparaten werken ongeveer hetzelfde als koelkasten. Maar ze kunnen ook worden geprogrammeerd om warm water te produceren.
 • Elektrische minihaard: je hebt bijvoorbeeld ook minihaarden. Denk aan een tafelhaard of elektrische verwarming of kachel. Deze verwarmen met een ingebouwde ventilator je woning. Ze zijn prima voor kleine ruimtes en lokale verwarming.

Voordelen van elektrische kachels

We onthullen nu enkele voordelen van de elektrische kachel.

 • Verwarmingsrendement: elektrische radiatoren en wandpanelen zijn zeer efficiënt. Volgens het Ministerie van Energie wordt meer dan 90% van de energie omgezet in warmte.
 • Energiebesparing: je huis verwarmen met een elektrische verwarming, zoals een warmtepomp kost aanzienlijk minder dan het gebruik van aardgas of propaan. Als je bijvoorbeeld je centrale verwarming een maand lang 24 uur per dag laat werken met een aardgasoven, kost dat ongeveer 30 euro. Een elektrische verwarming kost in dezelfde periode ongeveer 10 euro. Dit verschilt uiteraard per type kachels. Sommige apparaten zijn in tegenstelling tot gasovens een stuk duurder. Het is dan ook niet altijd slim om een elektrische verwarming te kopen. Dit wordt meestal bepaald door het toepassingsgebied. Bijvoorbeeld als je snel en kort warmte wilt genereren dan is de elektrische haard een goede keuze. Maar bij het verwarmen van je gehele huis kun je beter een warmtepomp of gasverwarming gebruiken.
 • Veiligheid: elektrische kachels gebruiken elektriciteit. Dit maakt ze veiliger dan andere soorten kachels. Aardgasverwarming en propaanverwarmers hebben een explosierisico bij onjuist gebruik.
 • Kosten: elektrische kachels zijn veel betaalbaarder dan het installeren van een verwarmingssysteem op aardgas of propaan. Volgens gegevens van het ministerie van Energie kunnen elektrische kachels je op de lange termijn duizenden euro’s besparen. Mits je het juiste toestel en merk kiest.
elektrische kachel

Nadelen van elektrische kachels

Natuurlijk heeft de elektrische kachel ook nadelen. We bespreken nu een aantal van de meest belangrijke nadelen.

 • Benodigde ruimte: elektrische kachels vereisen extra ruimte voor de installatie, wat bij andere soorten kachels niet nodig is.
 • Kosten: elektrische kachels zijn duurder dan andere soorten kachels. Het is dus afhankelijk welk budget je beschikbaar hebt.
 • Ongelijkmatige verwarming: Deze verwarming is niet zo effectief als andere typen om een ruimte gelijkmatig te verwarmen. Goedkope varianten verwarmen met name plaatselijk en in kleine ruimtes.

Waar je op moet letten bij een elektrische kachel

Het wattage van de verwarming geeft aan hoeveel energie deze verbruikt. Kachels met een hoger wattage verbruiken minder energie dan kachels met een lager wattage. Daarnaast heb je de verwarmingscapaciteit. De hoeveelheid ruimte die je verwarming kan verwarmen, in vierkante meters, wordt gemeten in BTU’s (de kracht van de kachel). Een lagere BTU-waarde betekent minder ruimte en hogere elektriciteitskosten. Bovendien heb je misschien behoefte aan een timer. Een timer is een handige functie die je elektrische verwarming uitschakelt wanneer je de gewenste temperatuur instelt. Het type verwarming is ook belangrijk. Sommige elektrische kachels hebben functies die alleen nuttig zijn voor specifieke soorten kachels, zoals elektrische radiatoren. Uiteindelijk heb je nog diverse veiligheidsfuncties. De elektrische kachel moet functies hebben die gevaarlijke situaties voorkomen, zoals automatische uitschakelaars.

Conclusie

De elektrische kachel kan een betaalbare en efficiënte manier zijn om je huis te verwarmen. Ze zijn veilig, efficiënt en kosteneffectief, en kunnen ook worden geprogrammeerd om automatisch uit te schakelen wanneer je een timer instelt. Om deze redenen zijn elektrische kachels een uitstekende keuze voor veel huizen. Voordat je tot aanschaf overgaat, moet je er echter voor zorgen dat je de voordelen van elektrische kachels begrijpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *