Detoxen met thee: wat is detox thee?

Detoxen met thee

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Mensen proberen al duizenden jaren het lichaam te ontdoen van gifstoffen. Enkele ouderwetse, maar bekende detox methodes zijn aderlaten, klysma’s, sauna’s, vasten en detoxen met thee.

Deze detox-methodes werden tot het begin van de 20e eeuw als medische oplossing gezien.

Tegenwoordig is detoxen met thee een populaire methode om het lichaam te ontdoen van schadelijke gifstoffen. Het lichaam wordt namelijk op natuurlijke manier ontgift en gezuiverd.

Wat doet detox thee?

Detoxen met thee is mogelijk dankzij verschillende kruiden en specerijen in een bepaalde thee.

De geselecteerde kruiden en specerijen ondersteunen namelijk de werking van belangrijke organen in ons lichaam. Denk hierbij aan de lever, de gal en het spijsverteringsstelsel.

Natuurlijk kun je deze detox periode ook in combinatie met een heerlijke maaltijdbox uitproberen. Dit is zeker niet verplicht! Maar we raden je wel aan om het detoxen met thee te combineren met gezonde voeding.

Veel detox theeën worden door bedrijven aangeprezen als effectieve remedies. Deze theeën zouden de oplossing zijn bij een opgeblazen gevoel of andere buikklachten. Het zou zelfs gewichtsverlies bevorderen en het lichaam reinigen en ontgiften. Maar zijn deze beweringen juist?

Enkele kruiden kunnen uiterst nuttig zijn bij het bestrijden gifstoffen. De kruiden helpen en ondersteunen namelijk je darmen om van deze gevaarlijke stoffen af te komen.

Detox theeën zijn een tijdelijke oplossing, gebruik deze absoluut niet op de lange termijn. Het gebruiken van deze theeën moet beschouwd worden als hulpmiddel bij een gezonde leefstijl.

Wil je de beste detox sapkuur een uitproberen? Start je dag met een gezond sapje. Als je binnen een aantal dagen je hele systeem wilt voorzien van allerlei vitamines, mineralen en andere natuurlijke stoffen, raden we zeker dit gratis sapjes schema een te testen.

Helpt detoxen met thee bij gewichtsverlies?

Over het algemeen is drinken van thee gezond. Groene thee wordt beschouwd als de gezondste thee met de meeste voordelen.

Afvallen met groene thee is zeker mogelijk. De groene thee bevat namelijk voedingsstoffen die het lichaam helpen om af te vallen. Groene thee verbetert de vetverbranding door de bèta-oxidatie te verhogen. Dit is een ontwikkeling die vetzuren moeten ondergaan om te verbranden tot in de celkern.

Ook blijkt het dat groene thee een versterkend effect heeft op de thermogenese van ons lichaam, dit is het vermogen om warmte te produceren.

Helaas is er geen wetenschappelijke onderbouwing waaruit blijkt dat bepaalde detox theeën helpen bij gewichtsverlies. Dit is echter wel het geval bij keto boeken.

Gezond eten en thee drinken kan in combinatie met veel beweging leiden tot snel gewichtsverlies. Het drinken van detox thee heeft dan geen direct effect op het verbranden van lichaamsvet, een gezonde levensstijl wel.

Misschien ook interessant:

Voordelen van detoxen met thee

Het drinken van detox thee heeft echter ook enkele belangrijke voordelen:

Ontgiften van de lever

Het doel van detox thee is helpen bij het ontgiften van de lever. Producten zoals mariadistel en paardenbloemwortel hebben bijvoorbeeld een lever reinigende werking.

Mariadistel is één van het meest gebruikte kruid bij ontgiften en herstellen van de lever. Het wordt daarom ook effectief gebruikt bij lever ontgifting. Alcoholisten, drugsgebruikers en mensen met een leverziekte kunnen er veel baat bij hebben.

Paardenbloemwortel helpt om gifstoffen uit het lichaam te halen via de nieren. Daarbij stimuleert het de lever, maag en darmen. Paardenbloemwortel is bovendien ook een goede bron van vitaminen en mineralen.

Verder kun je kiezen voor een keto-dieet om je lever te ondersteunen. Tijdens zo’n dieet ontdek je de voordelen van de ketose, zonder dat je daarbij last hebt van zeer ongewone hongergevoelens.

Verminderd stress in de darmen

Groene tee is een populaire toevoeging aan detox theeën. Deze thee soort bevat een kleine hoeveelheid cafeïne, natuurlijk minder dan koffie.

Maar de belangrijkste inhoudsstoffen zijn polyfenolen, L-theanine en vitamine A, B1, B2, B3 (niacine), C, E en K.

De polyfenolen vallen onder flavonoïden van het catechine-type. Flavonoïden zijn de antioxidanten en zorgen voor de groene kleur in planten.

Detox thee

Groene thee-extract kan dankzij de ontstekingsremmende werking schadelijke stoffen bestrijden en helpen te herstellen.

Helpt bij het bestrijden van bacteriën

Onze maag en darmen hebben elke dag veel te verduren. Er kunnen namelijk veel ongewenste ‘gasten’ in ons systeem terecht komen zoals schimmels, bacteriën of virussen.

Gelukkig kunnen sommige kruiden in detox theeën dankzij de anti-microbiële eigenschappen deze buitenstaanders bestrijden.

Zoethout is één van deze bestrijders. Het heeft namelijk erg veel gezondheidsvoordelen. Het helpt ontstekingen remmen, slijmvliezen beschermen en leverschade voorkomen. Zoethout remt de activiteit van virussen en bacteriën in onze maag en darmen.

Goed voor je spijsvertering

Een ander veel gebruikt kruid bij detoxen met thee is pepermunt.

Het bekende kruid pepermunt kan namelijk erg goed helpen bij maag en spijsverteringsklachten. Dit komt, omdat pepermunt spieren ontspant en ontstekingen afremt.

Pepermunt helpt ook de galstroom bevorderen. De gal helpt gifstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Let echter goed op bij brandend maagzuur, want pepermunt kan dit juist verergeren.

Nadelen van detoxen met thee

De meeste detox theeën bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Deze ingrediënten zijn niet schadelijk voor ons lichaam. Detoxen met thee is dan ook zeker niet ongezond.

Maar op de markt zijn ook detox theeën verkrijgbaar met extra toevoegingen die slecht zijn voor je gezondheid. Dergelijke ingrediënten en toevoegingen zijn bijvoorbeeld:

 • Hele sterke kruiden
 • Extra cafeïne toegevoegd

Laxerende werking

Sommige krachtige kruiden kunnen een laxerende werking hebben. Neem bijvoorbeeld het kruid senna. Dit kruid kan een laxerende werking hebben.

Voor de meeste mensen is het drinken van detox thee met senna ongevaarlijk. Bij sommige kan langdurig gebruik echter ernstige diarree veroorzaken, waardoor het lichaam ontzettend uitdroogt.

Bij langdurig gebruik van laxerende kruiden zal jouw normale darmfunctie verslechteren. Het kan zelfs leiden tot afhankelijkheid van de laxerende kruiden. Kies daarom een thee


Een opgeblazen gevoel of buikkrampen

Detoxen met thee kan zorgen voor buikklachten. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, buikkrampen en winderigheid.

Deze klachten worden vaak ook veroorzaakt door hoge concentratie cafeïne en laxerende stoffen. Let hier dus goed op bij jouw volgende detox.

Bijwerking van te veel caffeïne

Hierboven hebben we cafeïne al een aantal keren genoemd. Maar, omdat sommige mensen ook andere klachten krijgen van detoxen met thee willen we hier toch nog even bij stil staan.

Naast de buikklachten die cafeïne kan veroorzaken moeten de volgende bijwerkingen ook niet worden uitgesloten:

Over het algemeen zijn detox theeën wel gezond. Kijk goed naar de ingrediënten voordat je de thee gaat gebruiken.

Beste detox thee

Er zijn ontzettend veel detox theeën op de markt verkrijgbaar, maar in veel van deze producten zitten vaak maar enkele geneeskrachtige kruiden of specerijen.

Omdat wij niet de hele dag thee willen drinken, zijn wij op zoek gegaan naar een alternatief en deze willen wij uiteraard graag met jullie delen.

De detox thee van Alka bevat 100 theezakjes a 2 gram. De thee van Alka bestaat uit 52 verschillende kruiden, een echte detox blend met kruiden zoals:

 • Anijs
 • Appel
 • Braamblad
 • Brandnetel
 • Eucalyptus
 • Heemswortel
 • Ijzerkruid
 • Kamille
 • Kaneel
 • Pepermunt
 • Paardenbloemwortel
 • Zilverschoon

Er zitten nog veel meer kruidensoorten in deze thee. Wij vonden deze thee juist zo geweldig, omdat je niet voor elk kruidsoort een nieuwe detox-thee hoeft te kopen.

Daarbij drinken wij per dag minimaal 2 koppen thee, dus hebben we genoeg voorraad voor zelfs 50 dagen.

Een andere natuurlijke methode om jouw lichaam te detoxen is een sapkuur. Het nemen van een sapkuur is razendpopulair onder veel foodies en gezondheidsfreaks.

Heb jij nog vragen over een bepaalde detox thee of kruidensoort? Laat even een berichtje achter in de comments, dan proberen we zo snel mogelijk te reageren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Categorieën
Beautyboxen
Nieuwe blogs