Gehoorproblemen voorkomen met festival oordopjes

Gehoorproblemen voorkomen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Mocht je deze zomer wat muzikale festivals mee willen pakken? Dan bestaat er misschien wel een interessant cadeautje voor jouw kostbare setje oren. Want iedereen weet: gehoorproblemen voorkomen, dat werkt nou eenmaal stúkke beter dan genezen!

Dus ondanks het feit dat de betere hoortoestellen van tegenwoordig, behoorlijk dicht in de buurt komen van de realiteit. Lijkt het ons een goed plan om jullie hiervoor te behoeden.

Problemen oplopen met je gehoor wil je ten alle tijden voorkomen natuurlijk. Zeker als je over tien jaar nog steeds wilt genieten van je favoriete muziek. Zonder zo’n permanente piep in je oren. Dat wel natuurlijk!

Risico gehoorschade op festivals

Helaas zijn er héél wat mensen die dit artikel gemist hebben. Of die zo’n onderwerp als deze het liefst zo lang mogelijk willen vermijden. Alles lijkt goed te gaan bij gehoorschade, totdat het uiteindelijk dan toch een keertje goed fout gaat!

Gehoorproblemen voorkomen op festivals staat voor veel mensen gelijk aan een stukje (muzikale) beleving inleveren op het totaalpakket. Helaas lopen er in Nederland al ruim 275.000 jongeren met gehoorproblemen.

Daarbij heeft 60% van alle jongeren zo nu en dan last van een piep in de oren. Zeker na het uitgaan of een lange dag festival. Bij ongeveer 20% is deze piep zelfs permanent aanwezig!

Jaarlijks komen daar nog eens 22.000 jongeren bij met gehoorproblemen. Genoeg om je eventueel zorgen over te maken, gelukkig bestaat daar een simpele oplossing voor. Hierover straks meer!

Misschien ook interessant:

Hoeveel decibel is schadelijk?

Gehoorproblemen ontstaan wanneer je oren te lang worden blootgesteld aan harde muziek. Permanente schade wordt meestal niet ineens veroorzaakt.

Het is een proces dat net zolang duurt totdat er plotseling dus wél zo’n permanente piep in je oren is ontstaan. Een piep die in het ergste geval nooit meer weggaat! Deze wordt ook wel tinnitus genoemd.

Allerlei boosdoeners vind je terug als je kijkt naar hoe mensen gehoorproblemen oplopen. Soms ligt de oorzaak zelfs dichterbij dan je zou denken.

Maar hoeveel decibel is schadelijk? En hoe lang kun je hier verantwoord naar luisteren?

Gehoorproblemen voorkomen
Bron: Hoorstichting.nl

Bovenstaande tabel laat zien hoe hard bepaalde geluiden zijn. Een geluid van 100dB kunnen je oren maximaal 2,5 uur per week verdragen.

Dat betekent een half uurtje per dag! Elke drie decibel daarboven, halveert meteen deze tijd. Dus 103dB betekent ook direct 1,25 uur per week en maar 15 min. elke dag!

Hoe lang blijft zo’n piep in je oren?

In het ergste geval voor altijd! Zo’n piep of ruis begint vaak na een avondje uitgaan. Deze verdwijnt misschien de eerste paar keren, maar de schade is blijvend.

Na verloop van tijd wordt de piep steeds beter merkbaar en uiteindelijk kom je er niet meer vanaf. De trilhaartjes in je oor zijn op gegeven moment dusdanig beschadigd, dat er geen ontkomen meer aan is. De piep is permanent geworden.

Gehoorproblemen voorkomen
Nog zo’n boosdoener!

Tegenwoordig bestaat er voor zo’n vervelende piep in je oren trouwens wel een therapie die je kunt volgen. Daar ben je echter wel eventjes mee bezig aangezien deze zo’n 8 maanden in beslag zal nemen.

De therapie kan bovendien géén volle 100% garantie bieden, dat de piep in je oor volledig zal verdwijnen of zelfs verminderen.

Probeer het dus nooit zo ver te laten komen en wees zuinig op je oren door gehoorproblemen te voorkomen!

Gehoorproblemen voorkomen

Er zijn meerdere dingen die je preventief kunt doen ter bescherming van je oren. Hieronder even een aantal simpele tips om in de toekomst gehoorproblemen te voorkomen.

1. Download een decibel app

Mocht je nou vaker naar festivals gaan, dan is zo’n decibel app een ideale oplossing om het geluid van je omgeving te meten. Dit soort apps zijn er voor zowel iOS als Android gebruikers.

2. Gehoorproblemen op tijd herkennen

Gehoorproblemen voorkomen werkt het beste als je dit op tijd merkt. Stel dat je een piep begint te horen na een festivaldag, dan kun je dit eigenlijk al zien als de eerste tekenen van gehoorschade.

Ben er daarom op tijd bij door je oren om de zoveel tijd eens te checken. Dit kun je doen door middel van een hoortest. Doe deze eens in de zoveel tijd om zeker te zijn dat je oren nog goed functioneren.

3. Gebruik oordopjes ter bescherming

Tijdens gelegenheden waarbij je oren worden blootgesteld aan hard geluid, kun je het beste zo preventief mogelijk te werk gaan.

Zeker als je bijvoorbeeld een hele dag naar de speakers op een festival moet luisteren. Dan wil je er zeker van zijn dat jouw oren niks overkomt natuurlijk!

Zorg daarom dat je altijd een setje oordoppen meeneemt naar zo’n gelegenheid. Let op dat niet alleen het geluid op festivals schade aan je oren kan veroorzaken.

Misschien werk je wel met bepaalde machines of in een omgeving waar veel geluid voorkomt. Ook dan is het handig om oordoppen te overwegen. Zeker als je hier gevoelig voor bent!

Gehoorproblemen voorkomen

Welke oordopjes zijn geschikt voor festivals

Er zijn natuurlijk ontzettend veel oordopjes beschikbaar tegenwoordig. Daarbij worden gehoorproblemen gelukkig ook een stuk serieuzer genomen door iedereen.

Ondanks kwamen wij op de site itsbananaz.nl terecht. Hier bieden ze oordopjes aan, die perfect zijn voor festivals en clubavonden. Het zijn oordopjes van het merk Thunderplugs.

Dit merk is een belangrijke speler op het gebied van gehoorbescherming. Ook in de Nederlandse clubscene worden deze oordopjes ontzettend vaak gebruikt!

De dopjes sluiten ontzettend goed aan en bieden zo een optimale bescherming voor je oren. Er is zelfs keuze uit een aantal geluidsfilters, zodat je voor elke gelegenheid een andere filter kunt gebruiken.

Wil je meer informatie over deze festival oordopjes? Via deze link ga je verder naar de site voor wat extra informatie hierover!

Download gratis E-book voor meer zelfvertrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwe blogs