Afvalstoffen afvoeren: thuis je lichaam detoxen

Afvalstoffen afvoeren

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Zonder dat we er zelf bij stilstaan, belasten we ons lichaam dagelijks met het verwerken van bepaalde chemische stoffen. Het afvoeren van deze giftige afvalstoffen is van cruciaal belang voor onze gezondheid.

Verloopt dit namelijk niet op rolletjes, dan kun je op den duur flink last krijgen van allerlei lichamelijke kwaaltjes. Denk maar eens aan problemen met je darmen, buikpijn, diarree en andere klachten die te maken hebben met je spijsvertering.

Maar over welke giftige afvalstoffen gaat het hier dan? Dat en méér, vind je allemaal in dit artikel!


Welke soorten afvalstoffen uit je lichaam afvoeren?

Voordat je direct van start gaat met detoxen, wil je natuurlijk wel eerst weten, welke afvalstoffen je wilt afvoeren? En waar al die stoffen allemaal vandaan komen?

Het ontstaan hiervan is vaak te danken aan een bepaalde levensstijl, ongezonde voeding, of een ingrijpende gebeurtenis.

Boosdoeners zijn in dit geval zeker niet ver van huis en zeer waarschijnlijk ook bekend bij iedereen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • alcohol
 • suiker
 • pasta
 • chocola
 • snoep
 • chips
 • kant-en-klaarmaaltijden
 • vlees
 • roken
 • medicatie
 • verzorgingsproducten

Te veel hiervan kan op den duur zorgen voor een ophoping van allerlei giftige afvalstoffen.

Symptomen van teveel afvalstoffen in ons lichaam

Er zijn aardig wat symptomen die aangeven dat er teveel giftige stoffen in ons lichaam zitten. Herken je een van deze klachten, dan wil dit overigens niet direct zeggen dat jouw lichaam met een overschot zit.

Vaak is het een combinatie van meerdere klachten die zorgen voor deze klachten. Denk hierbij aan dingen als:

 • gewichtstoename
 • Vermoeidheid
 • Pijn rond je lever
 • depressie
 • Gezwollen enkels en voeten
 • Jeuk
 • trauma’s
 • Gele huid
 • stress

Gelukkig kun je op verschillende manieren je lichaam helpen met het afvoeren van de meeste afvalstoffen die bovenstaande klachten veroorzaken.

Bovendien heeft je lichaam voldoende opties om te ontgiften. Denk maar eens aan ons speciale sapkuur schema voor vijf dagen, of een ontzurende thee.

Afvalstoffen afvoeren

Hoe verlaten afvalstoffen je lichaam?

Je lichaam is in staat om via allerlei organen zichzelf te ontdoen van giftige afvalstoffen. Misschien denk je dat alleen onze lever hiervoor geschikt is, maar er zijn ook genoeg andere organen die je lichaam ontgiften.

Denk maar eens aan je nieren, darmen, longen en zelfs onze huid kan afvalstoffen afvoeren. Bovendien heeft je lichaam hier nog een aantal minder charmante opties voor.

Deze komen in de vorm van diarree, slijm, menstruatie, ontstekingen, zaadlozing, niezen en hoesten. Als laatste redmiddel slaat je lichaam deze giftige stoffen op in bind- of vetweefsel.

Ook een verantwoord leefklimaat heeft veel invloed op de gezondheid van je lichaam. Laat je huis reinigen door een ionisator. Deze nieuwe technologie zorgt het hele jaar door voor meer zuurstof en verkoeling. Zo kun je starten met detoxen in de meest gezonde omstandigheden.

Waarom beginnen met detoxen?

Op het werk, thuis en in andere sociale situaties, zijn we snel geneigd om zoveel mogelijk hooi op onze vork te nemen. Vervolgens is er weinig tijd en aandacht meer voor een gezond voedingspatroon.

Daarbij vergeten we regelmatig dat ons lichaam rust nodig heeft, om al dat (gefabriceerde) voedsel te verteren. Doordat we deze rust vaak niet nemen, raken onze darmen verstopt en vertragen we hiermee onze gehele spijsvertering.

Het gevolg hiervan is dat je niet lekker in je vel zit en tevens last krijgt van allerlei klachten. Een detox kuur reinigt dus onder anderen je darmen en zorgt ervoor dat je spijsverteringskanaal weer even lekker tot rust komt.

‘Detoxen’ wordt daarom ook wel ontgiften genoemd en betekent eigenlijk niets anders, dan het ontgiften van je lichaam.

Afvalstoffen afvoeren

Ontgiften van je lichaam: de bijwerkingen

Met een detox kuur ga je dus in principe je lichaam van binnen reinigen en wil je zo natuurlijk ook direct alle afvalstoffen afvoeren.

Dit gaat helaas niet altijd zonder de nodige bijwerkingen. Het verschilt echter wel per persoon, hoeveel last je hiervan krijgt tijdens het detoxen.

De meest voorkomende bijwerkingen staan hieronder voor je op een rijtje:

Obstipatie

Je zult het misschien niet direct denken, maar obstipatie is een van de bijwerkingen van het detoxen.

Veel mensen die normaal gesproken koffie drinken zullen hier over het algemeen wat meer last van ondervinden dan anderen.

De aanwezige cafeïne in de meeste koffiesoorten heeft namelijk een stimulerend effect op onze spijsvertering.

Stop je hiermee dan kun je in het begin van je detox kuur last krijgen van obstipatie.

Diarree

Een detox kuur kan ervoor zorgen dat je op een dag wat vaker naar de wc moet. Soms kun je zelfs behoorlijk last krijgen van diarree.

Dit verdwijnt meestal weer na een paar dagen, maar is wel belangrijk om in de gaten te houden.

Blijf genoeg water drinken zodat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt en niet kan uitdrogen na verloop van tijd.

Hoofdpijn

Misschien wel de meest voorkomende klacht is de hoofdpijn die gepaard gaat met het afvoeren van ongewenste afvalstoffen.

Vaak is de hoofdpijn die je krijgt tijdens een detox kuur, het gevolg van de afwezigheid van bepaalde stoffen die je normaal wel tot je neemt.

Denk bijvoorbeeld aan cafeïne, maar ook suiker en alcohol zijn hier vaak genoeg de boosdoener.

Vermoeidheid

Het ontgiften van je lichaam vergt natuurlijk de nodige inspanning van je organen. Deze zijn namelijk druk bezig met het reinigen van je lichaam en dat kost nou eenmaal behoorlijk wat energie.

Gelukkig is deze vermoeidheid vaak van korte duur. Na een paar dagen zal deze plaatsmaken voor een flinke boost aan nieuwe energie.


Hoe lang kun je detoxen?

De lengte van een detox kuur bepaal je grotendeels natuurlijk zelf. Voor beginners is het echter wel raadzaam, om een kuur te starten van minimaal een paar dagen.

Detoxen voor één dag geeft waarschijnlijk niet het gewenste effect. Je lichaam heeft meestal nét wat meer tijd nodig om alle afvalstoffen af te voeren.

Over het algemeen merk je al na ongeveer drie dagen het positieve effect van het detoxen. Je zult zien dat bijvoorbeeld klachten als vermoeidheid vrij snel verdwijnen.

De kunst is om het vol te houden, want het duurt nou eenmaal een tijdje om al die giftige afvalstoffen af te voeren.

Je lichaam tijdens het ontgiften goed in de gaten houden is trouwens ook een aanrader. Probeer tijdens deze dagen echt tot rust te komen. In ons artikel over mindfulness geven we hiervoor een aantal handige tips.

Belangrijk is om geen al te zware inspanningen te verrichten. Dit is voor je lichaam in ieder geval géén pretje. Al die giftige afvalstoffen afvoeren kost namelijk al meer dan genoeg energie. Maak het jezelf dus vooral niet te zwaar!

Afvalstoffen afvoeren

Tips die jouw lichaam helpen met detoxen

Hieronder vind je een paar tips die kunnen helpen bij het detoxen.

 • Laat geen nieuwe giftstoffen binnen: je wilt natuurlijk geen nieuwe giftstoffen tot je nemen tijdens een detox. Het liefst bouw je de inname hiervan gelijk aan af. ‘Cold turkey’ beginnen aan een detox kuur is namelijk niet voor iedereen weggelegd.
 • Vermijd alcohol, suikers, drugs en tabak: voor sommige makkelijker gezegd dan gedaan. Wie z’n lichaam volledig wil detoxen, zal dus helaas ook dat glaasje rode wijn tijdelijk moeten missen.
 • Kook met kruiden en specerijen: deze hebben vaak een ontgiftende werking op je lichaam. Denk aan bladpeterselie, koriander, kurkuma en kaneel.
 • Maak je eigen smoothies: gebruik hiervoor groenten, fruit, specerijen, verse kruiden, honing en rozijnen.
 • Gebruik natuurlijke beauty producten: in onze vorige blogpost schreven we nog zo positief over het bestellen van beautyboxen, hier kun je tijdens het detoxen beter even mee wachten. Gebruik voor deze periode het liefste producten op natuurlijke basis.
 • Trakteer jezelf op: een bezoekje aan de sauna bijvoorbeeld, doet vaak wonderen tijdens een detox. Maar ook een yoga- of meditatiesessie zorgt voor wat extra ontspanning.
Afvalstoffen afvoeren

Kies een simpele detox kuur

Detox kuren om je lichaam te ontgiften schieten tegenwoordig als paddestoelen uit de grond. Toch zijn er een aantal populaire keuzes die ons lichaam uitstekend helpen bij het afvoeren van afvalstoffen.

Één van onze favoriete detox kuren is momenteel de sapkuur van DrDetoxBox. Hoe lang je deze kuur wilt volgen dat kun je in principe helemaal zelf bepalen.

Bij ons was het effect na drie dagen geperste sapjes drinken behoorlijk merkbaar. Wij voelde ons allebei namelijk zowel mentaal als fysiek een aanzienlijk stuk beter.

Heb je nog geen ervaring met de geperste sapkuren? Dan kun je natuurlijk ook eerst beginnen met het uitproberen hiervan. In dit artikel vind je onze simpele, maar vooral erg lekkere sapkuur recepten van 2019.

Naast een sapkuur kun je ook thee drinken om giftige afvalstoffen af te voeren.

Detox thee drinken

Een ontzurende kruidenthee drinken is wat ons betreft een prima manier om je lichaam te helpen met het afvoeren van giftige afvalstoffen. Deze Alka thee bevat maar liefst 52 soort kruiden die samen zorgen dat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen.

Bovendien kun je de thee dagelijks drinken en bevat ieder kruid energierijke elementen die de bouwstenen vormen van ons lichaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen blogs
Categorieën
Beautyboxen
Nieuwe blogs